Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Korčulanski je statut regulirao sve: od krivičnog zakonodavstva, pomorskog zakonodavstva do poljoprivrede i gospodarstva.


Korčulani slave osam stoljeća svojeg Statuta, najstarijeg gradskog statuta u Hrvatskoj i jednog od najstarijih u Europi. Mnoga pravila koja su vrijedila prije osam stoljeća, mogla bi se primijeniti i danas, donosi Dnevnik Nove TV.

Već 800 godina Korčula živi prema strogo pisanim pravilima. Statut iz 1214.godine je dokument koji je među prvima u Europi uredio grad Korčulu. Sa svojih osam stoljeća korčulanski Statut najstariji je u Hrvatskoj, a nakon ruske Pravde, drugi najstariji kod svih Slavena.

'Regulirao je sve: od krivičnog zakonodavstva, pomorskog zakonodavstva do poljoprivrede i gospodarstva', pojasnio je Duško Kalođera, predsjednik organizacijskog odbora za obilježavanje 800 godina Statuta.

Korčulanski Statut na snazi je bio čak 600 godina. Današnji gradski oci priznaju, neke stvari bi mogli i danas primijeniti.

Korčula: Međunarodni susret knjižničara “Library. I Love It”

Vezani članci Uno Cijelo vrijeme pogrešno igramo Uno?! Službeni profil razjasnio još jedno pravilo, igrači se žestoko pobunili Koronavirus u svijetu - 4 Europske zemlje zbog novog vala koronavirusa i velikog broja zaraženih vraćaju stroge mjere: "Na rubu smo katastrofe"

'Onaj koji je primijetio kršenje i dokazao to sa valjanim svjedocima, imao je pravo na polovicu, ili u nekim slučajevima jednu trećinu kazne kao svoju nagradu. Tako da se na taj način se ekonomiziralo sa represivnim aparatom, kaže korčulanski gradonačelnik Vinko Kapelina.

A zbog pravila iz Statuta koji je branio bezrazložnu sječu stabala, Korčula je do danas ostala jedan od najšumovitijih otoka Mediterana.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook