Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SUD ODLUČUJE O ZABRANI

Štrajkat će zaposlenici koji mjesečno zarade gotovo 40.000 kuna: "Naš je posao jedan od najstresnijih na svijetu..."

Kontrolori leta u četvrtak, 21. srpnja, u 7 sati kreću u štrajk. Kao glavni razlog navode smanjenje učinkovitosti i potencijalno ugrožavanje sigurnosti zračnog prometa zbog preopterećenosti kontrolora letenja i manjka stručnog kadra.

Iz Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja (HSSKL) javili su kako su odluku o štrajku donijeli nakon višemjesečnih pregovora koji su započeli još 24. ožujka 2022. godine i niza neuspješnih pokušaja postizanja dogovora s Upravom Hrvatske kontrole zračne plovidbe, koja u konačnici nije pokazala razumijevanje za zahtjeve kontrolora letenja u čijim smjenama se već sada bilježe rekordne brojke praćenja zrakoplovnih operacija na našem nebu, čak i u odnosu na pretpandemijske godine.

Inače, u veljači je bio otvoren natječaj za osposobljavanje nove generacije oblasnih radarskih kontrolora zračnog prometa. Njihova prosječna neto plaća u siječnju ove godine iznosila je više od 38.600 kuna, a određuje se ovisno o složenosti radnog mjesta, pa postoje razlike između primanja toranjskih, prilaznih i oblasnih kontrolora.

Sindikat predlaže korigiranje općeg dijela kolektivnog ugovora, što podrazumijeva optimalnu raspodjelu dnevnog i tjednog odmora. Kažu da bi to bilo moguće uz ukidanje prekovremenih smjena te ukidanje pripravnosti na poziv, a sve u svrhu smanjenja rizika od povećanog stresa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pošaljite prijavu! Navali narode: Za plaću od 40.000 kuna ne morate imati ni fakultet, traže čak 16 novih ljudi

U priopćenju ističu i da nakon noćne smjene kontrolorima mora biti omogućen odmor od minimalno 48 sati te da za kraći odmor od 48 sati poslodavac mora dobiti pisani pristanak radnika, u što bi trebali biti uključeni svi zaposlenici koji rade operativno i u smjenama, a ne samo kontrolori.

Apel HSSKL-a usmjeren je i na usklađivanje koeficijenata s razinom inflacije s obzirom na negativne gospodarske trendove uzrokovane pandemijom i nestabilnom situacijom na istoku Europe, a što je omogućeno i regulativom EU-a koju već provodi većina zemalja Funkcionalnog bloka zračnog prostora Središnje Europe (FAB CE) u okruženju, poput Austrije, Mađarske, Slovenije i Češke", piše u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POSAO PO MJERI Top lista najplaćenijih zanimanja u Hrvatskoj: Pogledajte tko su ''sretnici'' i koliko zarađuju

"Poznato je da je naš posao jedan od najstresnijih na svijetu i da kontinuirano upozoravamo na preopterećenost i rizik od povećanog stresa. Zbog toga je potrebno što prije prilagoditi uvjete rada kako bi se spriječilo ugrožavanje sigurnosti zrakoplovnog prometa. Smatramo da bi ispunjavanje naših zahtjeva trebalo biti na vrhu ljestvice prioriteta, zbog čega se ipak nadamo razumijevanju i dogovoru s Upravom Hrvatske kontrole zračne plovidbe, a sve kako bi, što je moguće prije, bio osiguran nesmetani rad svih zračnih luka", izjavio je Krešimir Rakoci, predsjednik Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja koji okuplja 365 članova.

Od prvog dana štrajka kapacitet, odnosno broj zrakoplova koji prelijeću Hrvatsku, bit će smanjen na 40 posto ukupnog propisanog kapaciteta. Što se tiče prometa na zračnim lukama, on će ostati nepromijenjen do subote, 23. srpnja, od kada će kapaciteti svih zračnih luka u Hrvatskoj, osim Zračne luke Osijek, biti smanjeni na 50 posto ukupno planiranih zrakoplova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RADNIČKA PRAVA Kontrola zračne plovidbe oglasila se o najavi štrajka: ''Prihvatili smo što smo mogli..."

Kako javlja Avioradar, iz štrajka se isključuju: medicinski letovi, letovi službe za potragu i spašavanje, letovi u svrhu misija gašenja požara, letovi humanitarnih misija, letovi uključeni u misije policije, carine ili vojske, letovi hitne medicinske službe, letovi s posebnim odobrenjem HKZP-a, letovi s proglašenom opasnošću za zrakoplov ili putnike, letovi povišenog sigurnosnog rizika te letovi vojske.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o. izvijestila je u utorak, povodom najavljenog štrajka Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja, da je Uprava dosad prihvatila 33 zahtjeva HSSKL-a kojima su značajno unaprijeđena prava radnika, a posebno kontrolora zračnog prometa.

Krešimir Rakoci Dina Ćevid (Foto: DNEVNIK.hr)

Hoće li sud zabraniti štrajk? U resornom Ministarstvu zasad vlada šutnja

''Vodstvo sindikata je prije nekoliko dana najavilo štrajk resornom ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću. Štrajk bi jedino mogla zaustaviti sudska zabrana koju je zatražila Uprava. Odluka će biti donesena sutra u 10 sati na Županijskom sudu u Zagrebu, a do te odluke iz Ministarstva se nisu htjeli oglašavati'', kazala je reporterka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid.

Istaknula je da kakva god odluka bila, moraju osigurati 40 posto preleta kroz hrvatski zračni prostor: ''Dakle, radi se o letovima kroz hrvatski zračni prostor kojih je oko 2500 preko tjedna, a vikendom oko 3000 letova. Eventualni štrajk usred turističke sezone prouzročit će kaos na domaćim aerodromima, a gubitak države procjenjuje se na dva do tri milijuna kuna'', kazala je reporterka Dnevnika Nove TV.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene