Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Koncert za Radio 101

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije deset godina Zagrepčani su prosvjedom održali na životu Radio 101. Tim povodom večeras je održan rock koncert s početkom u 20 sati na Trgu bana Jelačića. Svirali su bandovi koji su svirali u znak potpore i 1996. Više u video prilogu.

  Povodom obljetnice, Radio 101, popularno zvan Stojedinica, organizirao je tematsku izložbu u Klubu arhitekata te instalaciju s fotografijama prosvjeda na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu, gdje je večeras održan i koncert sjećanja. 

Pročitajte i ovo Koncert - 2 Oko 30.000 eura Organizator zabranjenog koncerta u Puli traži odštetu: "Gradonačelnik bi to trebao platiti iz vlastitog džepa" Božićno-novogodišnji koncert u Imotskom Postoji objašnjenje Lovac pucao iz puške za vrijeme božićnog koncerta, građani se prestravili: "Ne znam je li itko u Hrvatskoj napravio tako nešto"

Nastupio je niz glazbenika koji su Stojedinicu podržali i 1996. - Let 3, Hladno pivo, Gustafi, Vještice, Elektro Buda, Šajeta, Psihomodo pop i drugi.

Koncertu na Trgu i izložbi u Klubu arhitekata prisustvovale su i
mnoge osobe iz kulturnog i političkog života, među kojima i
predsjednik Republike Stjepan Mesić te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Mesić, Bandić, te legenda hrvatske političke scene Savka Dabčević Kučar, pozdravili su posjetitelje prepunog Jelačićevog trga i podsjetili na događanja od prije deset godina, kada se na istom mjestu okupilo gotovo stotinu tisuća ljudi.

Uz njih se događaja od prije deset godina u prigodnoj emisiji
popularnog zagrebačkog radija, emitiranoj iz Kluba arhitekata, prisjetio i tadašnji ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak, koji je nakon što je odbio silom ugušiti prosvjed bio prisiljen otići s dužnosti.

Prije deset godina tadašnje Vijeće za telekomunikacije odlučilo je ne produžiti koncesiju Radiju 101 koji je u eteru od 1984. 

Zagrepčani su na to reagirali masovnim izlaskom na središnji gradski trg na kojem se okupilo više od 100 tisuća ljudi. Oni su zapaljenim svijećama, skandiranjem i transparentima podržali Stojednicu i prosvjedovali zbog mogućeg "gašenja" njihovog omiljenog radija.

Tom je prosvjedu večer prije prethodio jedan manji, na Preradovićevu trgu, koji je organizirala navijačka skupina Bad blue boys, a prisustvovalo mu je nekoliko tisuća, uglavnom mlađih Zagrepčana.

Koliki je utjecaj Radio 101 imao, ne samo u Zagrebu, pokazuje i to da je Europski parlament tada usvojio rezoluciju kojom je izrazio zabrinutost zbog događaja oko Radija 101 i pozvao Vijeće za telekomunikacije da "Stojedinici" obnovi koncesiju.

To se i dogodilo dva mjeseca kasnije, krajem siječnja 1997., kada je Vijeće u istom sastavu Radiju 101 dodijelilo koncesiju.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene