Nakon što su predstavnici židovske zajednice, nezadovoljni odnosom Vlade prema ustaškim simbolima, u nedjelju imali svoju i tako bojkotirali službenu komemoraciju u Jasenovcu, isti potez vjerojatno će povući u Savezu antifašista i predstavnici srpske manjine. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović mogla bi pak zaobići sve kolone i u Jasenovac ponovno otići u tajnosti.

Galerija


Savez antifašista i Srpsko narodno vijeće već su poslali pozivnice za svoju komemoraciju u subotu. Nova TV u posjedu je jedne. Prema njoj, plan je bojkotirati službenu manifestaciju koja je dan poslije u Jasenovcu. Pred kamere ne žele. A konačnu potvrdu svojih planova objavit će u utorak. Iz HDZ-a su oštri.

Vezani članci Novi detalji priče o Žinićevoj kući - 4 Priča o Žinićevoj kući ne prestaje šokirati: Tvrdi da se uselio u kolovozu '95., država tvrdi da je smještaj dobio još u travnju Tomislav Tomašević Zaiskrilo između Plenkovića i Tomaševića: "Imam direktno pitanje i očekujem direktan odgovor", "Te vam banalne fore ne mogu proći više nigdje"

''Nevine žrtve niti s jedne strane ne zaslužuju da se s njima manipulira ni politizira'', rekao je Željko Reiner iz HDZ-a.

Reiner nije htio reći na koga misli. A premijeru se, osim koalicijskog partnera, ostane li pri svom dopisu, vjerojatno neće pridružiti ni Predsjednica. U Jasenovac bi opet mogla sama, bez kamera.

Počast žrtvama već je odala židovska zajednica. Čule su se kritike Vladi zbog HOS-ove ploče, koja je i dalje u Novskoj. HNS-ov Predrag Štromar je bez komentara.

Iz Vlade poručuju: ministri rade na prijedlozima, koje je dalo Vijeće za suočavanje s prošlošću. ''Vlada izražava žaljenje zbog odvojenog obilježavanja žrtava jasenovačke tragedije, jer žrtve zločina koji su tamo počinjeni to ne zaslužuju, a trajna je zadaća Vlade razvijati tolerantno, demokratsko društvo uz puno poštivanje ljudskih prava'', priopćili su iz Vlade.

I dok se službena komemoracija ovu nedjelju odvija pod pokroviteljstvom Sabora, SDP-ov Ranko Ostojić tražio je isto za Dan pobjede na fašizmom i Dan Europe, točnije za glazbeni događaj večer prije, no odbijen je.

''Mislim da je poruka izuzetno negativna, pogotovo u svjetlu ponašanja vlade kada se govori o simbolima ustaških režima. U Saboru tvrde: praksa je da se pokroviteljstvo odobrava na zahtjev organizatora. A Ostojić nije naveo tko je to'', rekao je Peđa Grbin iz SDP-a.

Predsjednik sabora Gordan Jandroković pred kamere ne želi. Poručuje da je Ustavom Hrvatska potvrdila antifašističku opredijeljenost i da se ova dva događaja primjereno obilježavaju u organizaciji različitih institucija.

Prema podacima Sabora, 200 tisuća kuna izdvajaju za komemoraciju u Jasenovcu, do 300 tisuća ide Savezu antifašističkih boraca, a od 2016. Sabor je ponovno pokrovitelj komemoracije u Bleiburgu, koju financira s pola milijuna kuna.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.