Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na sastanku hrvatske predsjednice i srbijanskog premijera nije se razgovaralo o ulasku Srbije u EU.


Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i srbijanski premijer Aleksandar Vučić sastali su se na marginama Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, a razgovaralo se, kako se neslužbeno doznaje, o bilateralnim odnosima dviju država, no ne i o pregovorima Srbije o ulasku u Europsku uniju.

Vezani članci Provjed u povodu četvrte godišnjice smrti Dženana Memića Oslobodili dvojicu optuženih za smrt Dženana Memića, njegova sestra prozvala tužiteljicu: "Mora biti uhićena" Bugojno Plenkovićeva izaslanica: Bugojno je po stradanju za Hrvate u BiH Vukovar

 

Razgovaralo se o odnosima dviju zemalja, a susret je trajao desetak minuta, doznaje se. 

'Nismo razgovarali o poglavlju 23 niti o jednom drugom aspektu pregovora. Općenito bio je to jedan prijateljski, rekla bih državnički razgovor o međusobnoj odgovornosti za stabilnost naših država i za razvoj međudržavnih prijateljskih odnosa i stabilnost i sigurnost na širem prostoru jugoistoka Europe', rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Optimistična je da se u narednom periodu može poboljšati regionalna suradnja, a osvrnula se i na iseljavanje stanovnika Balkana.

'Moramo zadržati mlade ljude. Vidjet ćete pozitivne iskorake u tome krajem svibnja, kada ćemo imati sljedeći sastanak procesa Brdo-Brijuni. Vjerujem da ćemo tamo razgovarati o mnogim aspektima koji su bitni za naše odnose', rekla je Grabar Kitarović.

Podsjetila je da između Hrvatske i Srbije još uvijek postoji određena razina retoričkog sučeljavanja.

'Bitno je razumijevanje i s jedne i s druge strane, što je ono što iritira jedan ili drugi narod, i kako i na koji način urediti vlastitu zemlju da ona zaštiti većinski narod koji u njoj živi, ali osigura ugodan život za manjine, da osjećaju optimizam u vlastitoj državi', rekla je Grabar Kitarović.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić ocijenio je u utorak na svom twitter profilu da je današnji razgovor s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, upriličen na marginama međunarodnog gospodarskog sajma u Mostaru, bio "dobar" te je izrazio nadu u daljnji razvoj dobrosusjedskih odnosa dviju zemalja.

"Bio je to dobar razgovor. Vjerujem da ćemo i ubuduće razvijati dobrosusjedske odnose", napisao je srbijanski premijer koji se ranije tijekom dana susreo s hrvatskom predsjednicom, prenijeli su beogradski elektronski mediji. Također je poručio da Srbi i Hrvati moraju urediti svoje odnose i da probleme ne treba gurati 'pod tepih'.

Sastanak Vučića i Kolinde Grabar-Kitarović održan je iza zatvorenih vrata. Kako neslužbeno doznaje Hina, u razgovoru je bilo riječi o bilateralnim odnosima dviju država, no ne i o pregovorima Srbije o ulasku u Europsku uniju. Razgovaralo se o odnosima dviju zemalja, a susret je trajao desetak minuta.

Podsjetimo, Grabar Kitarović i Vučić sudjelovali su na otvorenju Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2016.

Trenutno najveće opterećenje u odnosima dviju zemalja jest to što Hrvatska nije dala zeleno svjetlo za otvaranje poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava u pregovorima EU-a sa Srbijom.

Hrvatska traži da Beograd ukine regionalnu nadležnost za ratne zločine, osigura prava hrvatske manjine u Srbiji i ostvari punu suradnju s Haškim sudom. (Hina)