Lokalni izbori su sve bliže, a mi smo istražili koliko je financijski primamljiva pozicija četiri najveća hrvatska grada. Doznali smo i koji župan najviše, a koji najmanje zarađuje.

Galerija Kolike su plaće i troškovi lokalne politike? - 2 Kolike su plaće i troškovi lokalne politike? - 4 Kolike su plaće i troškovi lokalne politike? - 3 +0 Kolike su plaće i troškovi lokalne politike? - 1

Pogledali smo plaće dosadašnjih gradonačelnika.

Gradonačelnik Zagreba ima najveću plaću od svih i ona iznosi oko 17.900 kuna. Za nešto više od 300 kuna manju plaću prima gradonačelnik Osijeka, gradonačelnik Splita na mjesec prima oko 16.500, a gradonačelnik Rijeke više od 15.000 kuna.

Što se tiče plaće župana, najveću prima osječko-baranjski i ona iznosi skoro 20.000 kuna. Plaće ostalih župana također se kreću od 15 do 20 tisuća kuna. Najmanju plaću prima karlovački župan i ona iznosi 14.000 kuna. Važno je naglasiti i da na iznos neto plaće utječu porezne olakšice za uzdržavanje djece, prirezi i ostali dodaci.

Primamljivo je sjediti i u, primjerice, Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Vijećnici primaju oko 16.000 kuna na godinu. Naknada im se isplaćuje mjesečno, a ona iznosi što iznosi nešto više od 1300 kuna.

Kontejnersko naselje, ilustracija Italija donirala kontejnere za 50 obitelji: "Ovo je mala gesta, ali označava jedno veliko prijateljstvo"

Joe Biden darovao supruzi maslačak - 2 Joe Biden na putu do helikoptera zastao kako bi iznenadio svoju suprugu i prvu damu

Prosječan Hrvat o ovakvim iznosima može samo sanjati. Naime, prosječna neto plaća za veljaču ove godine iznosila je nešto više od 7000 kuna, dok je za fakultetski obrazovane osobe prosječna plaća iznosila malo manje od 10 tisuća kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju