Statistička analiza pokazuje lagani rast prosječne neto plaće, pa se ona sad kreće oko sedam tisuća kuna. Za mnoge pak i dalje nedostižna.

Galerija


Oni s prosječnom hrvatskom plaćom, kažu nam, s njom se živi od mjeseca do mjeseca. U Splitu nam kažu kako nema nikakve štednje, a život im je, preživljavanje. "Prihodima sam prilično zadovoljna, ne živim samo od plaće, imam i sa strane još nekih svojih poslovanja. Kad bi se živjelo samo od plaće, bilo bi malo teže", kazala je Splićanka Suzana.

Vezani članci Turista sve više, sezonskih radnika sve manje - 5 Umjesto kuhače - bauštela: Ugostiteljima već sada nedostaje 10 tisuća radnika. Mnogi su kuhari i konobari svoje poslove zamijenili građevinom ili čak - kamenolomom Život je u Hrvatskoj sve skuplji - 5 Zašto vaš novac danas vrijedi manje nego prošle godine? "Koliko god nas uvjeravali da plaće rastu, one nikad ne rastu koliko i cijene"

28-godišnji Emerik iz Slavonskog Broda je zavarivač, prekvalificirao se, živi u Hrvatskoj, ali radi za inozemnu plaću. Kaže da je vani plaća i do četiri puta veća nego u Hrvatskoj. "Četiri do pet tisuća kuna za dvoje ljudi, za nekakav početak mislim da je stvarno nemoguće nešto s tim napraviti", govori.

Prosječna neto plaća, govore podaci Zavoda za statistiku, dosegnula je 7038 kuna u veljači. Nju još ne dostižu mnoge medicinske sestre.

"Imaju 6 i pol, sedam, opet ovisi o radnom mjestu, je li na odjelu, u intenzivnoj... Dakle, naša plaća nije od 1000 eura kako se svi referiraju na europske norme i standarde", kaže Brankica Grgurić iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara.

A velika je i potražnja za medicinskim sestrama. "Kada govorimo o visokoj stručnoj spremni, tu su sigurno iz graditeljstva, liječnici, tražene su medicinske sestre, primjećujemo da su također traženi diplomirani ekonomisti", objašnjava ravnatelj HZZ-a Ante Lončar.

S visokom stručnom spremom prosvjetni radnici imaju najlošije plaće. A dvostruki rad, poručuju, još čekaju da im se plati. "U odnosu na trenutačno postignuta povećanja štrajkom, s obzirom na to imamo najveći postotak osoba s visokom stručnom spremom, mi smo još uvijek na začelju tog popisa", kazala je sindikalistica Ana Tuškan.

Iz Vlade tek poruka - rad na boljim plaćama za građane nastavljaju. Ministar Marić kaže da su plaće ključni imperativ i da uvijek treba činiti još više.

Trenutačno je 149 tisuća registrirano kao nezaposleni, od početka godine broj je pao za 16 tisuća.

Više o ovoj temi doznajte iz videa priloženog u tekstu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr