Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi paket Vlade

Peti krug poreznih rasterećenja: Provjerite što bi na snagu moglo stupiti od 2021. godine

Vlada bi u četvrtak trebala donijeti paket poreznih rasterećenja koja bi na snagu trebao stupiti od sljedeće godine.

Iz Vlade su potvrdili da kreću s petim krugom porezne reforme koja će uključivati rasterećenje gospodarstvenika i poduzetnika.

Porezna stopa na dohodak za građane koji s plaćom manjom od 30.000 kuna bit će smanjena s 24 na 20 posto, a za one s plaćom iznad spomenutog iznosa trebala bit će smanjena s 36 na 30 posto.

Međutim, ovo smanjenje neće osjetiti građani s plaćom do oko 5000 kuna budući da su već sada tog poreza oslobođeni. S druge strane, koliko će ga osjetiti građani s višim plaćama ovisit će o tome jesu li njihove plaće dogovorene u bruto ili neto iznosu i hoće li poslodavci poštovati nove propise.

Osim toga, spominjala se i smanjenje stope poreza na dobit s 12 na 10 posto za poslodavce čiji godišnji prihod iznosi do 7,5 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Ivo Bićanić, ekonomist "PRIMITIVNI POREZNI SUSTAV" Stručnjak upozorava: Reforme nisu uspješne, u Hrvatskoj se teret koronašoka prebacuje na buduće generacije

Pročitajte i ovo Marin Medak na jedan sat Zagrebački kafići zatvorili vrata, moguće čak 30.000 otkaza: ''Dovraga, smanjite te nebulozne poreze'', ''Pred nama su krvavi mjeseci''

Zanimljivo je da su poslodavci, koji već neko vrijeme zagovaraju ovakve reforme, našli zajednički jezik sa sindikatima, budući da obje strane traže povećanje neoporezivog dijela plaće na 5000 kuna. Ipak, zasad se čini da od toga neće biti ništa.

Osim na sjednici Vlade, zanimljivo će biti i u Saboru, gdje će se raspravljati o rebalansu proračuna za ovu godinu. Naime, rupa u proračunu zbog koronakrize iznosi oko 30 milijardi kuna, a iz istog se razloga s velikom neizvjesnošću gleda i u iduću godinu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene