Jedan od većih problema, kako za Europu, tako i za Hrvatsku je problem bacanja hrane.


I dok svakoj četvrtoj osobi u Europi prijeti siromaštvo, istodobno, količina hrane koja završava u smeću, raste. Od toga nije izuzeta ni Hrvatska. Vjekoslav Đaić, istražio je, koliko svatko od nas baca hrane i može li se hrana koristiti i nakon što prođe rok otisnut na pakiranju.

Vezani članci Začini, ilustracija Sve na jednom mjestu: Pogledajte koji su sve proizvodi u zadnje vrijeme povučeni s polica trgovina Slika nije dostupna Ne treba sve baciti u smeće: Evo koja je hrana ispravna i nakon isteka roka

U Hrvatskoj se na godinu baci oko 400 tisuća tona hrane. A procjena je da se radi o 4 milijarde kuna. Odnosno, kada to podijelimo na svakoga od nas, to je 930 kuna po svakom Hrvatu. Ili još slikovitije to je kao da ste 100 litara jestivog ulja bacili u smeće.

A bacamo doslovno sve! No, krenimo od kruha kao najvažnije životne namirnice. Istraživanja su pokazala kako se u Hrvatskoj, u 4 od 10 obitelji kupljeni kruh pojede. Onih 6 ga baci. Inače, svako kućanstvo na godinu pojede oko 75 kilograma kruha. Ne bacajte stari kruh - napravite mrvice. Pohanci budu jednako ukusni.

Zašto se toliko hrane baca - odgovor je loša informiranost potrošača. Najčešće griješimo s oznakama "najbolje upotrijebiti do" i "upotrijebiti do".

"Najbolje upotrijebiti do" je oznaka kvalitete, a "upotrijebiti do" je oznaka sigurnosti. No, kada ovaj prvi datum istekne, to ni u kojem slučaju ne znači da je ta namirnica neispravna. Ili da joj je mjesto u smeću.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju