Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mala škola izbora

Koliko stranke smiju potrošiti na promidžbu i kako se prikupljaju donacije?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Izborni sudionici dužni su otvoriti poseban račun za financiranje troškova izborne promidžbe i poštivati niz pravila i odredbi.

 

Moraju li stranke, liste i kandidati otvoriti poseban račun za financiranje kampanje?

Stranke, nositelji zajedničkih lista, nositelji nezavisnih lista i kandidati zakonski su dužni otvoriti poseban račun za financiranje izborne kampanje najkasnije s danom podnošenja kandidature, a najranije šest mjeseci prije roka predviđenog za održavanje izbora, računajući kao rok predviđen za održavanje izbora datum na koji su izbori bili održani u tekućem mandatu.

Za svake izbore ponaosob vrijedi obaveza otvaranja po jednog posebnog računa - u svakoj izbornoj jedinici za izbore za zastupnike u Hrvatski sabor, za izbore za članove u Europski parlament, za izbore za predsjednika Republike Hrvatske i za lokalne izbore u svakoj pojedinoj jedinici samouprave.

Dobrovoljni prilozi (donacije) za financiranje troškova izborne kampanje kandidata uplaćuju se isključivo na taj poseban račun.

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Mala škola izbora Znate li kako se glasovi na izborima preračunavaju u mandate?

Tko ne smije donirati političke stranke, liste i kandidate?

Financirati političke stranke i kandidate ne smiju:

  • strane države, strane političke stranke, strane pravne osobe, strane fizičke osobe, s izuzetkom državljana drugih država članica Europske unije koji imaju prebivalište ili privremeni boravak u Republici Hrvatskoj prema Zakonu o strancima
  • državna tijela, javna poduzeća, pravne osobe s javnim ovlastima; trgovačka društva, ustanove i druge pravne osobe u kojima RH, odnosno općine, gradovi ili županije imaju više od pet posto udjela ili dionica te javnih i drugih ustanova čiji je osnivač RH ili jedinica samouprave ili su u njihovom vlasništvu
  • udruge radnika i poslodavaca
  • udruge, zaklade i fondacije koje zastupaju ili predstavljaju državni dužnosnici ili dužnosnici općina, gradova i županija
  • vjerske zajednice, humanitarne te druge neprofitne udruge i organizacije
  • fizičke i pravne osobe protiv kojih se vodi postupak naplate dospjelih nepodmirenih obveza prema državnom, gradskom ili općinskom proračunu ili prema zaposlenicima

Zabranjeno je i davanje donacija u novcu, proizvodima ili uslugama i preko trećih osoba, odnosno posrednika.

Pročitajte i ovo Biračko mjesto Mala škola izbora Kako se prijaviti za rad u biračkom odboru? Dobra prilika za dodatnu zaradu, a evo i tko ima prednost

Jesu li dozvoljene anonimne donacije?

Anonimne donacije su zabranjene. Takvim donacijama smatraju se one koje potječu od donatora za koje nisu poznati ime, prezime i OIB za fizičke osobe, odnosno naziv i OIB pravne osobe (npr. donacije putem SMS poruka, telefonskih govornih automata).

Može li jedna osoba donirati više stranaka, lista ili kandidata?

Zakon ne zabranjuje niti fizičkim niti pravnim osobama da doniraju više različitih stranaka, lista ili kandidata tijekom iste izborne kampanje, što znači da je to dozvoljeno.

Koliki minimalni iznos donacije koja se mora prijaviti?

Prijaviti se moraju sve donacije, neovisno o iznosu donacije u novcu ili o vrijednosti darovanog proizvoda ili usluge.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Glasanje izvan mjesta prebivališta: Kako glasati u drugom gradu?

Koliki je najveći ukupni iznos donacija koje fizička ili pravna osoba ima pravo donirati političkoj stranci, neovisnoj listi za kampanju za jedne parlamentarne izbore?

Pravna osoba ima pravo donirati najviše 26.544,56 eura, a fizička osoba ima pravo donirati najviše do 3.981,68 eura pojedinoj političkoj stranci s vlastitom listom ili na račun dviju ili više stranaka koje prema zakonu otvara jedna od stranaka u ime zajedničke liste više političkih stranaka.

Isti iznos ograničenja odnosi se i za donacije pojedinom kandidatu za zastupnika pripadnika nacionalnih manjina.

Je li dozvoljeno korištenje javnih resursa, npr. državnih i gradskih prostora za potrebe kampanje?

Za potrebe izborne promidžbe zabranjeno je korištenje uredskih prostorija, službenih vozila i uredske opreme državnih tijela i jedinica samouprave, osim osobama na koje se odnose posebni propisi o štićenim osobama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene