Na prvi dan ljeta počela je i protupožarna sezona - i to požarom u šibenskom zaleđu. Ministar Banožić uvjerava da ne treba brinuti što su u ovom trenutku čak tri protupožarne letjelice na servisu.

Galerija


Službeno otvaranje protupožarne sezone prošlo je radno. 60-ak vatrogasaca gasilo je šumu i nisko raslinje u zaleđu Vodica. Pomagali su kanader i air traktor. Zatvorena je za promet bila benkovačka cesta. Protokolarno, protupožarna sezona je u splitskoj luci najavljena sirenama. Ivan Kovačević, županijski vatrogasni zapovjednik Splitsko dalmatinske županije , ističe: ''Spremni smo!''

U vojnoj bazi Divulje kod Splita samo podaci na ekranima. Stigli su ministri obrane i unutarnjih poslova. Inače, Hrvatska za požare ima šest kanadera, šest air traktora i jedan helikopter. Na pitanje je li točno da su tri letjelice na popravku, evo odgovora. ''Dva su na redovnom, jedan od ptice...'', kazao je ministar obrane Mario Banožić. Pa najbolje da svi pazimo. Jer, vrućine su krenule. Zabrana je paljenja do 1.10.

Nedavno smo u marini Kaštela imali dramatičan požar u kome je plamtjelo šest jahti, a marina je jedva spašena. No, najviše se strahuje od onih velikih požara koji gutaju hektare i prijete čitavim naseljima. Sjetimo se 2017. i velikih požara koji su plamtjeli oko Splita i stigli do prvih nebodera, podsjetila je reporterka Sofija Preljvukić za Dnevnik Nove TV.

Ostaci izgorenih jahti i dalje u kaštelanskom moru - 5 Uklanjanje olupina nakon požara u Marini Kaštela platit će porezni obveznici, a zbog svega nema ni turista: ''Rijetko tko sjedne u kafić, radi smrada, radi prizora. Nitko ne želi gledati ovo''

Požar u Zadru Završen očevid požara u centru Zadra: Poznat uzrok izbijanja plamena koji je zahvatio nekoliko stanova

U novije vrijeme nabavljeno je 450 novih vozila, stiže 1100 sezonaca. Najviše u Dalmaciju, jer ovdje nažalost ima najviše požara. Napredovalo se i kamerama, sve više se snima i dojavljuje, vozila su operemljena GPS-om i ekranima. ''Oko 90 kamera je uvezano. Neka nam ne strada ni jedan vatrogasac'', rekao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske. Vatrogasci kažu, proljeće je bilo kišno, trava je narasla. Sada kada vrućine sve osuše, moglo bi biti dosta muke s vatrom!

 

Više o protupožarnoj sezoni pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr