Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMAJU RAZNE UVJETE

Razmišljate u učlanjenju u stranku? Neke imaju problema s komunistima, a HDZ ima poseban zahtjev u vezi s korupcijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Punoljetnost i poslovna sposobnost nisu jedini uvjeti koje od potencijalnih članova traže hrvatske političke stranke, kojih je trenutačno oko 160.

Iako glavnina stranaka ne dozvoljava dvostruko članstvo, ima i izuzetaka, a neke su potencijalnim članovima propisale i probni rok.

HDZ, koji je nedavno Etičkim kodeksom propisao da njegovi članovi moraju biti usmjereni na promicanje nulte tolerancije na korupciju radi njezine prevencije, suzbijanja, razotkrivanja i sankcioniranja svih njenih oblika, nije jedina stranka koja se i u stranačkom dokumentu jasno odredila prema korupciji.

Učinile su to i druge, mahom mlađe stranke, koje su propisale da među članovima ne žele vidjeti osobe osuđene za korupciju.

Nulta tolerancija na korupciju

Tako u redove Centra i Nove ljevice ne može ući nitko tko je pravomoćno osuđen za korupciju, ali i za gospodarski i organizirani kriminal, djela protiv slobode i prava čovjeka itd.

Iako nije tako eksplicitno zapisao, i Domovinski pokret (DP) 'brani' članstvo osuđenima za korupciju. Članom stranke, naime, ne može postati osoba osuđena za kazneno djelo za koje se postupak vodi po službenoj dužnosti, a među njima je i korupcija.

Pročitajte i ovo Pula: Putnički vlak udario u parkirani kombi - 2 IŠAO POGREŠNIM TRAČNICAMA FOTO Za dlaku izbjegnuta tragedija u Puli: Vlak udario u kombi i gurao ga. Otkazale mu kočnice?

Pročitajte i ovo Smeće na zagrebačkom Trgu bana Jelačića NOVI MODEL ODVAJANJA Na terenu sa zagrebačkim inspektorom za otpad: Stavio je rukavice i pažljivo rastvorio račun, s pomalo detektivskim smiješkom na licu...

U Mostu članstvo prestaje danom pravomoćnosti sudske odluke za kaznena djela zbog kojih se progoni po službenoj dužnosti.

Nultu toleranciju na korupciju, ali i na kriminal, diskriminaciju, nasilje i isključivost, od svojih članova očekuje i Glas.

Od članova HDZ-a traži se i da u svom političkom djelovanju obavezno rade u svrhu općeg dobra, postupaju časno, pošteno, savjesno, odgovorno, predano i nekoristoljubivo.

Dvostruko članstvo i Savez komunista

Zajedničko većini stranaka je da ne dozvoljavaju dvostruko članstvo, no ima i izuzetaka. Tako član Nove ljevice (NL) može biti članom i druge stranke osim kada se kandidira na izborima za stranačka tijela ili je kandidat stranke na izborima.

U opravdanim, odnosno nekim slučajevima, dvostruko članstvo dozvoljavaju Centar i IDS, o opravdanosti takvim zahtjeva odlučuju najviša stranačka tijela.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća na A3 ISTRAGA U TIJEKU Policija objavila detalje užasa na A3: U devet prometnih nesreća ozlijeđeno 12 osoba, jedan muškarac poginuo

I stranka Ključ Hrvatske, preimenovani Živi zid, ne dozvoljava članstvo u drugoj stranci, osim uz posebno pismeno dopuštenje predsjednika stranke, u ovom slučaju Ivana Vilibora Sinčića.

Nedavno osnovana stranka Odlučnost i pravednost (OIP) Karoline Vidović Krišto najavila je da će od potencijalnih članova tražiti da se izjasne o eventualnom članstvu u tajnim službama totalitarnih sustava, zatim o sudjelovanju u procesu pretvorbe i privatizacije te jesu li osuđeni i za koja kaznena djela.

Pročitajte i ovo Ilustracija ČESTITAMO! Nekome je petak 13. donio veliku sreću: Igrač lutrije bogatiji za 1,35 milijardi dolara

Ogradu prema onima koji su bili pripadnici represivnog aparata i Saveza komunista Jugoslavije ima i Hrvatska stranka prava (HSP).

U nju neće biti primljeni "posebice oni koji su bili dužnosnici SKJ, te pripadnici represivnog aparata i oni koji su se ogriješili o hrvatske nacionalne interese".

Možemo: Šest mjeseci kušnje, Most: Godina aktivnog rada

Za postati članom stranke Možemo treba biti suglasan s njenim aktima, programom i ciljevima, ali i prethodno najmanje šest mjeseci biti uključen u aktivnosti stranke kroz rad u lokalnim, tematskim ili operativnim grupama.

Pročitajte i ovo Kuna i euro NOVA VALUTA Dnevnik Nove TV razgovarao je s autorima dizajna kune i eura: "Punica mi je smiješna, kaže da plaća sa Šivakom", "To je ružan novac"

Tek nakon proteka tog roka može se podnijeti pisani zahtjev za članstvo, a Upravni odbor, prilikom donošenja odluke o primanju u članstvo mora o zahtjevu zatražiti mišljenje od lokalne, tematske ili operativne grupe u kojoj je osoba aktivna.

Po Etičkom kodeksu, članovi Možemo koji obnašaju dužnosti u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti ne smiju primiti dar vrjedniji od 300 kuna ili povlasticu koji stvaraju osnovanu sumnju u nepristranost obavljanja dužnosti. Svaki član Možemo ima pravo Upravnom odboru iznijeti pritužbu na postupke drugog člana uz obrazloženje, a ako je pritužba osnovana, može dovesti do opomene ili isključivanja iz stranke.

Pročitajte i ovo Cijene krumpira - 1 Kako uštedjeti? Prije se smatrala najjeftinijom namirnicom, ali s eurom postaje luksuz? "Meni je to puno"

Most je pak u Statutu propisao da se u njegovo članstvo može predložiti osoba koja je prethodno najmanje jednu godinu aktivno sudjelovala u radu suradničkih tijela Mosta.

SDP: Do rehabilitacije nema kandidature

Uz uobičajena prava i obveze članova, koji su slični u svim strankama, poput prava na biranje i biti biran za sva stranačka tijela te sudjelovanje kao kandidat na svim razinama izborima, u Statutu SDP-a postoje i iznimke.

Tako član SDP-a nema pravo biti biran u stranačka tijela niti biti kandidat na bilo kojim izborima ako je pravomoćno osuđen za kazneno djelo do nastupanja rehabilitacije.

Pročitajte i ovo Spašavanje mladih na Velebitu dvojac na velebitu HGSS spasio mlade planinare: Vidjeli su medvjeda, počeli bježati i izgubili se

Pročitajte i ovo Školski obroci - 1 OBROK PLAĆEN IZ PRORAČUNA Država časti, a što će s viškom novca? Dnevnik Nove TV provjerio hoće li zbog toga djeca imati kvalitetnije obroke u školama

Također, Statut nalaže da je član protiv kojeg je pokrenut kazneni postupak o tome bez odgode dužan obavijestiti glavnog tajnika.

U pravilu, takvi slučajevi završavaju svojevoljnim izlaskom osumnjičenika iz stranke zbog nanošenja štete ugledu stranke, poput bivšeg gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića, osumnjičenog u aferi Janaf ili bivšeg gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača zbog slučaja lažnih prijetnji.

Socijaldemokrati u svoj redove primaju osobe "za koje postoji uvjerenje da će uspješno djelovati na provođenju Statuta i politike stranke te da će svojim djelovanjem pridonijeti njenom ugledu".

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene