Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mandatar za sastav nove vlade Ivo Sanader u Splitu je kazao da se zadnji koallicijski sporazumi potpisuju u utorak, nakon što se u ponedjeljak obavi završna runda razgovora.


Kazao je kako neki iz dosadašnje izvršne vlasti ostaju u Vladi, a neki će biti zamijenjeni novim osobama. 

Vezani članci Slika nije dostupna 'Zemlju će držati na hladnom pogonu do formiranja nove vlade' Slika nije dostupna SPORAZUM OKO SUZBIJANJA SIROMAŠTVA Doznajte tko će, kako i kada dobiti vaučere

"To je nužno, jer mi smo sada u koaliciji i s drugim strankama. Zasad je sigurno da ostaju Ivan Šuker i Božidar Kalmeta, te da će netko od manjinaca dobiti visoku dužnost u Vladi. Najvjerojatnije će to biti iz SDSS-a, a ja sam se za to zalagao i prije", rekao je Sanader.

Odgovarajući također na novinarska pitanja, Sanader je kazao kako je po njegovu mišljenju Vladimir Šeks do sada bio najbolji predsjednik Sabora. "Ako on to ne bude u buduće, odluku o novom predsjedniku Sabora, a ona nije još razmatrana, donijet ćemo zajedno", dodao je.

Komentirajući istupe slovenskog premijera Janeza Janše o Hrvatskoj posljednjih dana, Sanader je kazao kako je Janša dobar premijer i čovjek kojemu je pripala povijesna dužnost i čast da u ime Slovenije predsjednika Europskom unijom. To je i za sve nove zemlje koje su ušle u Uniju, kazao je Sanader, velika čast.

"Mi kao zemlja koja je susjed i prijatelj Slovenije veselimo se tome i držimo palčeve da Slovenija bude dobar predsjedatelj Europske unije, kao što i oni nama drže palčeve da dobro obavimo posao kao članica Vijeća sigurnosti u iduće dvije godine. Znači, i Hrvatska i Slovenija imaju dvije iznimno visoke dužnosti u međunarodnoj politici te će se obje zemlje sasvim sigurno sukladno toj visokoj odgovornosti tako ponašati i u međusobnim odnosima", rekao je Sanader.

Čim formiramo Vladu, najavio je hrvatski premijer, sa Slovenijom, Italijom i Europskom komisijom pokrenut ćemo dijalog o ZERP-u koji je stupio na snagu i ne može se osporiti.

Što se zabrane pušenja tiče na svim javnim mjestima, premijer je kazao da će se zakon o tome donijeti tijekom ove godine, te da Hrvatska "slijedi europsku praksu i trendove, i to naravno, samo one koji su dobri".