Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ustavne promjene

Koalicijski partneri još će se usuglašavati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici vladajuće koalicije u Banskim dvorima razmotrili su HDZ-ov prijedlog ustavnih promjena, a predsjednik saborskog Odbora za Ustav te vladine Radne skupine za ustavne promjene Vladimir Šeks nakon sastanka je izvijestio kako partneri moraju dodatno usuglasiti neka rješenja.

Šeks je potvrdio kako HDZ predlaže da se o ulasku Hrvatske u EU na referendumu mogu izjasniti svi hrvatski državljani, ali da će morati doći na biračka mjesta u Republici Hrvatskoj, te da se neće moći glasovati izvan Hrvatske. Na primjedbu SDSS-ovca Milorada Pupovca, koji je novinarima kazao kako bi takvo rješenje onda trebalo primjenjivati i na druge izborne procese, Šeks je odgovorio kako je referendum o EU specifičan. ‘Kod referenduma se radi o specifičnoj situaciji. Svaka zemlja, sukladno svojim prilikama, nastoji olakšati donošenje odluke na referendumu i smanjiti moguća eurofobična iznenađenja’, istaknuo je Šeks. Pupovac je imao primjedbu i na predloženu referendumsku većinu, jer smatra da je 1,1 milijun birača premalo da bi odluka o ulasku u EU bila valjana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nedopustivo ponašanje prema novinarima Bez dogovora: Problem glasovanje dijaspore Slika nije dostupna Sjednica o ustavnim promjenama HDZ donio stajalište o glasovanju Hrvata bez prebivališta u RH

Izručivanje hrvatskih državljana

Predsjednik Odbora za Ustav te vladine Radne skupine za ustavne promjene Šeks, međutim, naglašava kako je riječ samo o prijedlogu, koji će se još usuglašavati te da rješenje po kojem je za uspjeh referenduma potrebna natpolovična većina ukupnog broja birača, uz Hrvatsku, imaju još samo Litva i Letonija. Podsjetio je i da nije riječ samo o ustavnim promjenama vezanim uz EU, nego i o uvođenju jednako dostupnog i besplatnog općeg obrazovanja, vraćanju Bošnjaka i Slovenaca u preambulu Ustava RH te o odredbi o nezastarijevanju kaznenih djela počinjenih u procesu pretvorbe i privatizacije. Među promjenama koje bi trebale omogućiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju, Šeks je istaknuo da Ustavom RH treba omogućiti izručivanje hrvatskih državljana pravosudnim tijelima članica EU, nakon ulaska Hrvatske u EU. Objasnio je i da postoji mogućnost izručivanja hrvatskih državljana i tijelima zemalja koje nisu članice EU, na temelju međudržavnih ugovora. ‘Što se tiče ovih drugih međudržavnih ugovora koje će Hrvatska potpisati nakon ustavnih promjena sa zemljama koje nisu članice EU, tu će biti isključena sva kaznena djela koja mogu mirisati na politiku, na politički motivirana kaznena djela, ili kaznena djela vezana na ratove i sukobe na području bivše Jugoslavije’, naglasio je Šeks.

Nov načina biranja DSV-a

Obrazlažući HDZ-ov prijedlog novog načina izbora Državnog sudbenog vijeća, Šeks je objasnio kako bi to tijelo trebalo imati 11 članova - od kojih sedam iz sudbene vlasti, dva iz reda sveučilišnih profesora te dva iz reda zastupnika, i to jedan iz pozicije jedan iz opozicije. ‘Članove DSV-a više ne bi birao Hrvatski sabor, nego bi se zakonom utvrdilo, primjerice, da sudbena vlast u okviru svoje organizacije izabere sedam članova DSV-a iz reda sudaca. Hoće li to biti na općoj sjednici, uz konzultacije s drugim dijelovima sudbene vlasti, to će se urediti zakonom’, objasnio je Šeks. Predsjednik saborskog Odbora za Ustav te vladine Radne skupine za ustavne promjene Vladimir Šeks najavio je večeras kako će se koalicijski partneri još jednom sastati na istu temu, a očekuje da će usuglašene promjene Vlada RH Hrvatskom saboru poslati u iduća dva tjedna. Ako to želi, svoj prijedlog ustavnih promjena može podnijeti i parlamentarna opozicija, a njihov bi se prijedlog onda u parlamentarnoj proceduri sastao s vladinim, dodao je Šeks. Koalicijski partneri danas su razgovarali i o državnom proračunu za iduću 2010. godinu, a premijerka Jadranka Kosor kratko je novinarima izjavila kako su partneri prihvatili okvir za proračun, koji će, ističe, biti manji od ovogodišnjeg. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene