Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema predomišljanja

SDP odgovorio Mostu: Tripartitna Vlada je nemoguća, ali nisu iscrpljene sve mogućnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koalicija Hrvatska raste je i službeno odgovorila na prijedlog Mosta.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović je odgovorio na iznesene prijedloge MOST-a vezane za konstituiranje Hrvatskog sabora i formiranje buduće hrvatske Vlade, a odgovor je objavljen na službenim stranicama SDP-a.

Pročitajte i ovo Tonino Picula SDP-ova eurouzdanica Picula ne skriva nezadovoljstvo: ''SDP se previše izložio i preuzeo sav rizik Milanovićevih političkih ambicija'' Dragan Kovačević slučajno?!?! Bivši Milanovićev ministar i prvi na SDP-ovoj listi pio kavu s USKOK-ovim optuženikom, HDZ se oglasio ironičnom porukom

U priopćenju je ponovio zaključke donesene na koalicijskom sastanku u subotu, u kojima je zaključeno kako je prijedlog tripartitne vlade neodrživ. Međutim, dodao je kako to ne znači i da su iscrpljene sve mogućnosti traženja novih i održivih rješenja.

Priopćenje Zorana Milanovića prenosimo u cjelosti.

"Poštovani,

temeljem vašeg prijedloga sa zajedničkog sastanka od 7. prosinca 2015. u hotelu Esplanada o formiranju širokog tripartitnog saveza Koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije s MOST-om u namjeri konstituiranja Sabora i formiranja nove hrvatske Vlade želim vas u ime Koalicije Hrvatska raste izvijestiti kako su predstavnici Koalicije Hrvatska raste i ostalih partnera koji nas podržavaju u naporu za formiranjem Vlade, stava da je takav prijedlog u ovom trenutku neodrživ. U prilogu ovom dopisu su i zaključci s obrazloženjima usvojeni na Glavnom odboru SDP-a kao jednog od partnera u Koaliciji Hrvatska raste.

Temeljem dosadašnjeg iskustva u postupanju MOST-a kada je riječ o prijedlozima i inicijativama za traženje rješenja u procesu konstituiranja Sabora i formiranja nove hrvatske Vlade, a koje je bazirano na traženju suglasnosti na prijedlog od obiju strana – Koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije (iskustvo pokušaja konstituiranja Sabora), držim da s ranije spomenutim negativnim stavom Koalicije Hrvatska raste temeljnu ideju o tripartitnom savezu neće biti moguće provesti.

Međutim, naš stav je da time nisu iscrpljene mogućnosti traženja novih i održivih rješenja. U skladu s drugim zaključkom Glavnog odbora SDP-a, s kojim su se suglasili i partneri Koalicije Hrvatska raste, podržavamo nastavak bilateralnih razgovora između Koalicije Hrvatska raste i MOST-a. Očekujemo međusobni dogovor oko polazišta za bilateralne razgovore. U tom smislu, podsjećamo na ideje i prijedloge iznesene na sastanku predstavnika Koalicije Hrvatska raste i predstavnika MOST-a od 9. prosinca 2015. g. iza kojih i dalje čvrsto stojimo, a koji naglašavaju partnerski odnos, preuzimanje odgovornosti svih partnera u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na načelima punog uvažavanja i međusobnog dogovaranja.

Uvjeren sam da u trenutnom odnosu političkih snaga Koalicija Hrvatska raste, proširena s partnerima koji su dali potporu za formiranje saborske većine i nove hrvatske Vlade, može u suradnji s MOST-om osigurati sve pretpostavke za politički stabilnu Hrvatsku što je zasigurno i temeljni preduvjet za nastavak reformi i pozitivnih gospodarskih trendova. Hrvatskoj treba stabilna Vlada s čvrstom potporom u Saboru, koju će voditi osoba s izbornim legitimitetom.

Srdačan pozdrav,

Zoran Milanović"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene