Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinjavajući podaci

Klimatolog za Dnevnik Nove TV otkrio kakva nas jesen očekuje: "Ekstremi će se pojačavati"

Branko Grisogono, klimatolog (Foto: Dnevnik.hr)
Branko Grisogono, klimatolog (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Branko Grisogono, klimatolog (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Temperature su se samo u jednom danu iz ljetnih pretvorile u prave jesenske. Iz sandala prešli smo u čizme.

O tome što kažu klimatolozi o promjenama koje se događaju i kakva nas jesen čeka za Dnevnik Nove TV s klimatologom Brankom Grisogonom razgovarala je Valentina Baus.

Pročitajte i ovo Ivan Güttler Za Dnevnik Nove TV Vodeći hrvatski klimatolog: ''Što se tiče tornada u Hrvatskoj, ne treba zanemariti taj rizik. On je manji nego u SAD-u, ali ga ne treba ignorirati" Ivan Güttler, klimatolog Od 19 sati Hoće li u budućnosti nevremena postati češća? Gost Dnevnika bit će klimatolog Ivan Güttler

Čini kao da se polako gubi to prijelazno razdoblje, iz sandala odmah idemo u čizme i obrnuto. Je li tako? Gube li se jesen i proljeće? Jesu li ovako nagle promjene vremena uobičajene?

Ovakve promjene vremena jesu uobičajene, ali su nam nagle. To se događa nekoliko puta godišnje i to sad imamo priliku vidjeti. Tome se nije lagano prilagoditi. A da se gube prijelazni periodi - nažalost da, jer u sve toplijoj klimi prijelazi kratko traju i više se stoji u nekim žešćim odnosno ekstremnim stanjima vremena.

U idućim danima najavljene su nešto niže temperature od onih prosječnih jesenskih. Kakva nas jesen čeka?

Dobro je da bude malo hladnije jer smo nekoliko tjedana imali temperature više od prosjeka za osam Celzijevih stupnjeva. Sad imamo dva stupnja ispod prosjeka. Naravno da je to šok za nas. Jesen bi trebala biti u okvirima klimatskih standarda, možda s malo više oborina prema kraju jeseni i početku zime. Ali za Hrvatsku je to jako teško govoriti jer mi imamo četiri klimatska područja i po tome smo jako bogati.

Klima se uvijek mijenjala i mijenjat će se. Ali što kažu najnovija istraživanja - koliko smo i mi kao ljudi za to odgovorni i možemo li na to utjecati?

Klima se užurbano mijenja, mijenjala se i prije, ali ovo je sada dokazano da je ovo brže nego što se događalo u zadnjih 800 tisuća godina. Na 99 posto signifikantnosti da je čovjek, odnosno da smo mi, odgovorni za to kroz plinove staklenika, ekstenzivno betoniranje, asfaltiranje, rušenje šuma i jednostavno dosta neodgovorno ponašanje prema prirodi.

Što od prirode možemo očekivati idućih godina? Hoće li ekstremi biti još veći?

Ovo nije bio baš neki poseban ekstrem, ali mi ga osjećamo i teško se prilagođavamo. Što pokazuju istraživanja i najnoviji izračuni zadnjih godina, nagle promjene događat će se sve češće. E, sad, hoće li one trajati dulje ili će biti drugačije raspoređeno u prostoru, to još nije dovoljno istraženo. Uglavnom, ekstremi će se pojačavati u budućnosti. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene