Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"NEUTEMELJENE OPTUŽBE"

Kinezi iznenađeni razlozima žalbi za Pelješki most: "Mogu obećati da ćemo ga napraviti kako treba"

Hu Zhaoming, kineski veleposlanik (Davor Puklavec/PIXSELL)
Hu Zhaoming, kineski veleposlanik (Davor Puklavec/PIXSELL)
Aktualno Galerija +0 Hu Zhaoming, kineski veleposlanik (Davor Puklavec/PIXSELL) Galerija 1/1 >>
Kineski veleposlanik Hu Zhaoming održao je konferenciju za novinare u prostorijama kineskog veleposlanstva i obećao da će kineska kompanija CBRC Pelješki most napraviti kako treba.

To što je izgradnja najvažnijeg mosta u Hrvatskoj, onog koji će povezivati kopno i otok Pelješac, povjerena kineskoj tvrtki je jako dobar odabir, jer su kineske kompanije jako poznate po kapacitetima za gradnju mostova, izjavio je Hu Zhaoming, kineski veleposlanik u Zagrebu na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Filipinski ratni brod Odnosi su na prekretnici Proključalo na Dalekom istoku, SAD je spreman intervenirati: "Nitko nas neće pokoriti, odgovorit ćemo na napade" Jair Bolsonaro Zavjera za vojni udar Policija istražuje bivšeg predsjednika: Zanima ih zašto je proveo dvije noći u mađarskoj ambasadi

"Većinu supermostova na svijetu izgradile su kineske tvrtke. Mogu obećati da ćemo ga napraviti kako treba", rekao je veleposlanik, kojeg žalbe na odabir kineske tvrtke nisu iznenadile, ali ga je iznenadilo što se kao razlog navode dampinške cijene.

"To su neutemeljene optužbe. Mi smo ponudili cijenu od dvije milijarde kuna, a procijenjeno je da radovi stoje 1,8 milijardi kuna", kaže Hu Zhaoming, dodajući da kineska kompanija nije skrivala vlasničku strukturu pa mu je čudno da se tek sad povlači pitanje državnog vlasništva u njoj. "Imamo dobru suradnju s Austrijancima i Talijanima, tamo nema problema s našim tvrtkama, a u Hrvatskoj žele problem", kaže kineski veleposlanik, dodajući da za izgradnju imaju 36 mjeseci te da se nada da će s radovima krenuti što prije.

Hu Zhaoming se osvrnuo i na aferu sa zatočenim Kinezima u Zagrebu koji su bili primorani sudjelovati u telefonskim prijevarama svojih sunarodnjaka. U istrazi, koja je još uvijek u tijeku, uhićene su 63 osobe, od kojih je 61 iz Tajvana. 

"Ovo je naš klasičan primjer telefonskih prijevara, davno su se pojavile u Tajvanu. Znamo već 12 slučajeva koji ih uključuju, a teške su milijardu eura", kaže Hu Zhaoming, dodajući da treba nastaviti s istragom. 

Kinezi bi u ovoj godini htjeli uspostaviti Kineski kulturni centar u Hrvatskoj, a kažu i da je vrijeme za uspostavu izravnih letova između Kine i Hrvatske. Kažu i da svaki kineski turist u Hrvatskoj u prosjeku ostavi 750 eura te da su kroz turizam u prošloj godini Kinezi u Hrvatsku uložiloi 150 milijuna eura. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene