Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija razbila lanac trgovine ljudima

Na prevaru dovabili 59 Kineza: Zatočili ih u dvije kuće u Zagrebu i Velikoj Gorici, oduzeli im isprave i pomoću njih zarađivali velik novac

Konferencija za novinare, policija (Dnevnik.hr)
Konferencija za novinare, policija (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija Konferencija za novinare, policija (Dnevnik.hr) Konferencija za novinare, policija (Dnevnik.hr) +0 Ante Gudelj, pomoćnik glavnog ravnatelja policije (Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Hrvatska policija u suradnji sa slovenskim i kineskim kolegama razbila je lanac trgovine ljudima. Čak 59 Kineza bilo je zatočeno u dvije kuće u Zagrebu i Velikoj Gorici. Pod prisilom su morali zvati svoje sunarodnjake u Kini, predstavljati se kao predstavnici pravosudnih tijela te su od njih tražili novac.

Ante Gudelj, pomoćnik glavnog ravnatelja policije, izvijestio je kako je temeljem suradnje s Kinom i Slovenijom, provedeno opsežno, veliko i višemjesečno istraživanje trgovanja ljudima povezano s računalnom prijevarom građana Kine.

"Akcija je bila koordinirana i uspješna. Utvrdili smo da su dvojica hrvatskih i dvojica kineskih državljana od rujna prošle godine do 18. siječnja ove godine na štetu najmanje 59 osoba počinili kazneno djelo trgovanja ljudima radi činjenja računalne prijevare na štetu državljana Kine. Prvoosumnjičeni 48-godišnji hrvatski državljanin unajmio je dvije kuće koje su opremljene minimalnim uvjetima za stanovanje, ali su imale svu tehniku kao call centri, i u njih smjestio veći broj žrtava trgovine ljudima koje je drugi hrvatski državljanin, 51-godišnjak iz Zagreba doveo u Hrvatsku", pojasnio je Ante Gudelj.

Žrtve su vrbovane s područja Azije i dovdene na prijevaru prvo u Sloveniju, a onda u Hrvatsku. Došli su legalno, a većina ih je s područja Tajvana. Obećana im je brza i laka zarada ii vraćanje dugova, ali i  da će raditi legalan posao te na taj način riješiti svoje financijske probleme. U kućama od kojih je jedna na području Zagreba, a druga na području Velike Gorice su ih nadzirala dvojica Kineza. Jedna kuća je imala 800, a druga 400 metara kvadratnih. U jednom objektu bile su smještene čak 42 žrtve.

"Žrtvama je oduzeta sloboda kretanja kao i slobodno komuniciranje, oduzete su im isprave... 18. siječnja obavljen je pretres objekata, a osumnjičene osobe predane su pritvorskom nadzorniku", rekao je Gudelj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Akcija index Lažne diplome iz Bosne prodavale se na crnom tržištu, pojavile se i u Hrvatskoj, a u sve je uključena - talijanska mafija Dijete na električnom romobilu, ilustracija Upozorenje policije Nesreća na sjeveru zemlje: Autom naletio na dijete na električnom automobilu, prevezeno u bolnicu

U računalnim prijavarama korištene su napredne računalne tehnologije, a u Kinu su zvali nasumično.

"Žrtve su se predstavljale kao djelatnici pravosudnih tijela i na taj način je ostvarivana velika materijalna dobit", pojasnili su u policiji u kojoj nisu željeli otkriti kolika je šteta počinjena.

Za hrvatski dvojac osumnjičenih određen je pritvor dok su kineski državljani još na ispitivanju. Žrtvama je pružena pomoć i zbrinute su.

U Sloveniji je također uhićeno nekoliko osoba koje su sudjelovale u ovom lancu trgovine ljudima i financijske prijevare.

Kriminalistička istraga se nastavlja i dalje.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene