Hrvatska policija u suradnji sa slovenskim i kineskim kolegama razbila je lanac trgovine ljudima. Čak 59 Kineza bilo je zatočeno u dvije kuće u Zagrebu i Velikoj Gorici. Pod prisilom su morali zvati svoje sunarodnjake u Kini, predstavljati se kao predstavnici pravosudnih tijela te su od njih tražili novac.

Galerija


Ante Gudelj, pomoćnik glavnog ravnatelja policije, izvijestio je kako je temeljem suradnje s Kinom i Slovenijom, provedeno opsežno, veliko i višemjesečno istraživanje trgovanja ljudima povezano s računalnom prijevarom građana Kine.

"Akcija je bila koordinirana i uspješna. Utvrdili smo da su dvojica hrvatskih i dvojica kineskih državljana od rujna prošle godine do 18. siječnja ove godine na štetu najmanje 59 osoba počinili kazneno djelo trgovanja ljudima radi činjenja računalne prijevare na štetu državljana Kine. Prvoosumnjičeni 48-godišnji hrvatski državljanin unajmio je dvije kuće koje su opremljene minimalnim uvjetima za stanovanje, ali su imale svu tehniku kao call centri, i u njih smjestio veći broj žrtava trgovine ljudima koje je drugi hrvatski državljanin, 51-godišnjak iz Zagreba doveo u Hrvatsku", pojasnio je Ante Gudelj.

Žrtve su vrbovane s područja Azije i dovdene na prijevaru prvo u Sloveniju, a onda u Hrvatsku. Došli su legalno, a većina ih je s područja Tajvana. Obećana im je brza i laka zarada ii vraćanje dugova, ali i  da će raditi legalan posao te na taj način riješiti svoje financijske probleme. U kućama od kojih je jedna na području Zagreba, a druga na području Velike Gorice su ih nadzirala dvojica Kineza. Jedna kuća je imala 800, a druga 400 metara kvadratnih. U jednom objektu bile su smještene čak 42 žrtve.

"Žrtvama je oduzeta sloboda kretanja kao i slobodno komuniciranje, oduzete su im isprave... 18. siječnja obavljen je pretres objekata, a osumnjičene osobe predane su pritvorskom nadzorniku", rekao je Gudelj.

Vezani članci Francuska policija, ilustracija Objavljeni detalji krvavog napada u Parizu: Profesoru odrubio glavu pa pobjegao, policija ga ubrzo upucala Djevojka i piton Ležerno uklanjanje pitona je video koji će vam popraviti dan, Australci su neka posebna sorta

U računalnim prijavarama korištene su napredne računalne tehnologije, a u Kinu su zvali nasumično.

"Žrtve su se predstavljale kao djelatnici pravosudnih tijela i na taj način je ostvarivana velika materijalna dobit", pojasnili su u policiji u kojoj nisu željeli otkriti kolika je šteta počinjena.

Za hrvatski dvojac osumnjičenih određen je pritvor dok su kineski državljani još na ispitivanju. Žrtvama je pružena pomoć i zbrinute su.

U Sloveniji je također uhićeno nekoliko osoba koje su sudjelovale u ovom lancu trgovine ljudima i financijske prijevare.

Kriminalistička istraga se nastavlja i dalje.