Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pusić:

'Kerry je umjereno optimističan poslije sastanka s Putinom i Lavrovom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kerry je podnio izvještaj o sastanku s Lavrovom i Putinom, o Ukrajini, odnosu Amerike i Rusije i o mogućnosti mirnog rješavanja problema.

Američki državni tajnik John Kerry 'umjereno je optimističan' u pogledu rješavanja ukrajinske krize nakon jučerašnjeg sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i šefom ruske diplomacije Sergejem Lavrovom, rekla je nakon Kerryjeva izvještaja na ministarskom sastanku NATO-a u Antalyi hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje Aleksej Navaljni Forenzičko izvješće Procurili strašni detalji o smrti Alekseja Navaljnog: Četiri sata bio je čvrsto vezan za ruke i noge

Kerry je podnio izvještaj o sastanku s Lavrovom i Putinom, o Ukrajini, odnosu Amerike i Rusije i o mogućnosti mirnog rješavanja problema, rekla je.

'Prvi put nakon dugo vremena Kerry je bio relativno optimističan, oprezno optimističan. Naravno, treba vidjeti kako će se provesti neke od stvari koje su se dogovorili, o kojima je razgovarano, ali njegov je izvještaj bio oprezno optimističan u smislu poboljšanja odnosa', rekla je Pusić.

NATO-ovi ministri razgovarali su, kaže Pusić, i o Afganistanu, uz prisutnost novog afganistanskog ministra vanjskih poslova i ministara vanjskih poslova zemalja koje sudjeluju ili su sudjelovale prvo u operaciji ISAF-a u Afganistanu, a sada sudjeluju u operaciji Odlučna potpora.

'Rat s Ukrajinom je podao cinični rat koji odgovara zločinu protiv cijele ruske nacije'

'Hrvatska je jedna od tih zemalja. Hrvatska vjeruje u sigurnosnu suradnju, ali i civilnu suradnju pa smo tako, između ostalog, uz vojnu prisutnost upravo dovršili vrlo važan projekt izgradnje bolnice za trening primalja u Afganistanu, koju treba još opremiti i staviti u funkciju', rekla je.

Sjever Afganistana sve je nesigurniji, a operacija Odlučna potpora bliži se završetku.

'Razgovarali smo o razlozima destabiliziranja, odnosno povećane nesigurnosti u sjevernome dijelu Afganistana te o suradnji i podršci Afganistanu nakon 2016. kada okonča Odlučna potpora i potrebi za suradnjom s civilnim institucijama i segmentima društva u Afganistanu', rekla je.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će Savez ostati u Afganistanu nakon završetka misije obuke, ali u smanjenom obliku i s operacijama predvođenim civilima, izjavio je u srijedu glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg. 'Donijeli smo najvažniju odluku, a to je da ostajemo predani Afganistanu', rekao je Stoltenberg nakon razgovora ministara vanjskih poslova NATO-a, sudionika u projektima obuke i afganistanskog ministra vanjskih poslova Salahudina Rabanija u Antalyi.

Merkel došla u Moskvu dan poslije Putinove parade

Na sastanku u Turskoj ministri NATO-a razgovarat će i o borbi protiv terorizma, posebno ISIL-a i o politici otvorenih vrata.

'Jedna od za nas osobito važnih tema bit će pitanje pozivnice za Crnu Goru', najavila je hrvatska ministrica. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene