Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Učinit ćemo sve da pomognemo'

KBC Zagreb nudi liječenje za ozračene Japance

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska grupa za liječenje transplantacijom koštane srži pokrenula je vrijednu akciju.

Sve članice grupe, među kojima je i Hrvatska, zamolili su da sudjeluju u mogućem zbrinjavanju ozračenih osoba u Japanu. Većina njih vjerojatno će imati problema s oštećenjem koštane srži.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spermiji iz stanica koštane srži? Slika nije dostupna U registar koštane srži upisano 3.046 darovatelja

Od ovakvog poremećaja, ako je blag, može se u potpunosti oporaviti. Japan, unatoč tome što je industrijski razvijen, ne može zbrinuti sve osobe. Hrvatska je odgovorila da je centar na Rebru spreman.

>> UŽIVO: TEPCO objavio nove slike, zgrada reaktora br 4 razorena

>> Pridružite se: Japan je pomagao nama, sada pomoć treba njima

'Odgovorili smo im da je naš centar spreman da pomogne minimum 10-orici bolesnika, a ovisit će, jasno, o broju unesrećenosti. Da odmah kažem, bolje da ne dobijemo nikoga, znači da neće biti potrebno. Ali ako dobijemo, učinit ćemo sve da im pomognemo i da im bude dobro', rekao je prof. dr. sc. Boris Labar iz KBC-a Zagreb.

Ozbiljnost situacije oko zračenja u Japanu možda najbolje shvaća Ukrajinka Olena Radica koja u Zagrebu živi već pet godina. Za vrijeme Černobila 1986. imala je 16 godina. U to doba, kaže, nitko nije znao što se događa.

'Bili smo evakuirani u Kremlj, negdje dva mjeseca. Nije bilo interneta, nije bilo prilike pogledati na internetu što je radijacija, ništa nije bilo u novinama. Zapravo, država šuti, ništa ne komunicira da izaziva još veću paniku. Najbolja uputa je bila da zatvorimo prozore i stavljamo mokre maramice na prozore', rekla je Olena.

Situacija u Japanu najopasnija za radnike

Olenin otac je bio zapovjednik. Umro je osam godina nakon katastrofe u Černobilu. Vjerovatno od zračenja, iako to nitko nikad nije potvrdio. 'Ja sam išla nakon toga što je moj tata umro pogledati gdje je on radio, što je on radio, to je zapravo zastrašujuće. Možete zamisliti, kao Zagreb, samo nema nikoga. Nema ni na cestama, ni u dućanima, ni u dječjim vrtićima, kao ljudi negdje otišli zapravo, ne znam na pola sata, sat vremena.'

Trenutačna situacija u Japanu najopasnija je za radnike u elektranama. Hrvatski stručnjaci umiruju domaću javnost. 'U Hrvatskoj nema nikakvog razloga za bilo kakvu paniku u vezi te nesreće u Japanu. Taj oblak koji ide, on ide u smjeru sjevera', rekao je dr.sc. Damir Dodig.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene