Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Karlovac: Protiv prognaničkih obitelji pokrenut sudski postupak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv 55 obitelji smještenih u prognaničkom naselju Gazi, kojima je Agencija za promet nekretnina kupila kuće, u koje se ne žele useliti, Ured za prognanike, povratnike i izbjeglice pokrenuo je sudski postupak, doznaje se od voditeljice Ureda Karlovačke županije Marice Barberić.

Kako je rekla Barberić, iseliti ih se ne može bez sudskog naloga, ali im se može uskratiti struja i plin, kako je to jučer učinjeno i za 17 stanara koji nisu postupili po nalogu o iseljenju, tj. preseljenju u svoje obnovljene ili novosagrađene kuće u prijašnjem mjestu boravka ili drugdje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministarstvo pravosuđa zakonom želi ubrzati sudski postupak Slika nije dostupna Prijetnje Ljerki Krajnović nemaju veze sa suđenjem Šimiću

Od početka godine iz Prognaničkog naselja Gaze u Karlovcu preseljeno je 220 osoba, a do kraja godine trebalo bi iseliti i preostalih 237. Kućice će biti srušene, a na tome komunalno opremljenu prostoru počet će gradnja stanova za stradalnike Domovinskog rata, potvrdila je Barberić.

Dodala je da nitko od stanara ne će biti iseljen bez stambenog rješenja, uključujivo i 17 stanara kojima je jučer isključena struja i plin. To su ljudi koji bi htjeli iz raznih razloga ostati u Karlovcu, u Gazi. Iako im je država obnovila kuće, ne žele prihvatiti činjenicu da će se Gaza rušiti, rekla je Barberić. Za 55 obitelji APN je otkupio kuće, ali ih one ne žele pa smo protiv njih pokrenuli sudski postupak i očekujemo sudsku deložaciju, kazala je Barberić.

Barberić podsjeća da je tzv. organiziranog smještaja, prognaničkih naselja, prijašnjih godina bilo svuda po Hrvatskoj, ali da će od sljedeće godine ostati samo dva, u Pisarovini i Kovačevcu.

Po njezinim riječima 50-ak stanara prihvatilo je ove godine smještaj u Kovačevcu i vrlo su zadovoljni, jer je to naselje sređeno, a nije zapušteno kao Gaza, koja je godinama pred zatvaranjem.

Sada su u naselju 84 zauzete kućice i 12 opustošenih. Podignute su 1993. novčanom potporom njemačke vlade. Bilo je ukupno 500 kućica za privremen smještaj prognanika i izbjeglica s rokom do pet godina. U zadnje vrijeme nakon iseljenja stanara svaka je napuštena kućica srušena, a iz te 84 teško ih je iseliti, upozorila je Barberić

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene