Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blagdan Svih svetih

Kardinal Bozanić predvodio euharistijsko slavlje na Mirogoju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić večeras je na svetkovinu Svih svetih predvodio tradicionalno euharistijsko slavlje u Crkvi Krista Kralja na Mirogoju na kojemu se okupilo mnoštvo građana koji posjećuju grobove, posljednja počivališta svojih najdražih, moleći se za njih, paleći svijeće i kiteći njihove grobove.

'Danas na svetkovinu Svih svetih pogled usmjerujemo prema zajedništvu svetih. To zajedništvo obuhvaća život i smrt. Toga se zajedništva čvrsto držimo baš u smrti, kako bi nas sveti uveli u pravi život, kako ne bismo upali u ništavilo. Groblja su sveta mjesta. Mjesta su to žalosti i prolaznosti, ali i mjesta nade', rekao je u homiliji kardinal Bozanić.

Kazao je kako nam kršćanska groblja čuvaju poruku vjere u uskrsnuće. 'Vjera nam daje novi obzor, širok i utješan pogled na sveobuhvatnost ljudskoga života', kazao je.

Bozanić je istaknuo kako je poruka groblja mnogostruka: podsjeća nas na smrt i na vječni život, potiče nas da mislimo na prolazno i na neprolazno, govori nam o našem sadašnjem životu, ali nas poziva da ne izgubimo iz vida posljednji cilj svoga života.

'Današnja svetkovina Svih svetih i sutrašnji Dan spomena svih vjernih mrtvih posebne su prigode za promišljanje o vječnom životu. Samo ljudsko postojanje, po svojoj naravi, nadilazi samo sebe. Nije moguće u ljudskom biću ugasiti čežnju za pravednošću, istinom i puninom sreće. Pred zagonetkom smrti, u mnogima se rađa želja i nada da će se u onostranosti ponovno susresti sa svojim dragima', rekao je nadbiskup.

Naglasio je kako je evanđelje o blaženstvima temelj kršćanske nade. 'Blaženstva izriču plan kraljevstva Božjega. Baštinici kraljevstva često su oni koje svijet odbacuje na rub društva, prezire ih i progoni. To su: siromasi, ožalošćeni, krotki, gladni i žedni pravednosti, milosrdni, čisti srcem, mirotvorci, progonjeni. Čovjekovo zemaljsko putovanje, iako je ispunjeno poniženjima, prezirom i progonima ima svoj cilj: baštinu zemlje obećanja i gledanje Boga licem u lice', rekao je Bozanić.

Nadbiskup je podsjetio kako 'nas je i Sveti Otac u lipnju ove godine, prigodom nezaboravnog pastoralnoga pohoda Hrvatskoj, na molitvi Večernje u zagrebačkoj katedrali, pozvao da promatramo lik blaženoga Alojzija Stepinca; tog, kako kaže Papa: neustrašivoga pastira, primjera apostolskog žara i kršćanske čvrstoće, čiji herojski život još i danas prosvjetljuje vjernike hrvatskih biskupija, podržavajući ih u vjeri i crkvenom životu'.

'Zasluge toga nezaboravnoga biskupa bitno proizlaze iz njegove vjere: u svojem je životu uvijek čvrsto upravljao pogled na Isusa i Njemu se uvijek suobličavao, sve do toga da je postao živa slika Krista, pa i Krista patnika. Upravo zahvaljujući njegovoj čvrstoj kršćanskoj savjesti, znao se oduprijeti svakom totalitarizmu i postao je branitelj Boga na ovoj zemlji, jer je postojano branio istinu i pravo čovjeka da živi s Bogom', rekao je kardinal Bozanić.

Istaknuo je kako je današnje slavlje slavlje nade. 'Zato odlazimo na grobove, ukrašavamo ih cvijećem i palimo svijeće. Naši pokojnici su živi, iako žive drugim životom. Pa i oni koji ne vjeruju u Krista, osjećaju da dragi pokojnici nisu umrli zasvagda'.

Na završetku euharistijskog slavlja zagrebački nadbiskup Bozanić, u pratnji svećenika koji su sudjelovali u misnom slavlju, izmolio je molitvu oproštenja za sve vjerne mrtve kod glavnog križa uoči sutrašnjeg Dušnog dana, kada se prisjećamo svih vjernih mrtvih.

Nadbiskup Bozanić pomolio se i na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. (Hina)

Pročitajte i ovo Cvijetni aranžmani Posljednje pripreme Cijene cvjetnih aranžmana porasle za čak 30-ak posto: "Prodali smo sve, zarada će biti manja nego prošle godine" Krađe na grobljima - 5 Krađe za blagdan Zbog besramnih kradljivaca videonadzor i na groblju: "Svaku stvar ja donesem srcem, a onda samo tako netko uzme"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene