Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tomislav Karamarko pretrpio je dosad najteži udar partnera iz Mosta.


Mostova zastupnica Ružica Vukovac u srijedu je izjavila da će većina zastupnika Mosta biti ZA smjenu prvog potpredsjednika Vlade. On je, pak, izbjegao sve javne obveze, ali je putem društvenih mreža zahvalio na rođendanskim čestitkama. O svemu se konačno, ali šturo, oglasila i predsjednica i odgovornost usmjerila prema Mostu.

Vezani članci HDZ-ov odgovor Miroslavu Škori (Foto: Dnevnik.hr) HDZ odgovorio Škori: "Kad mu je odgovaralo bio je u HDZ-u, sad je odabrao ići gubitničkim putem mentora Bujanca" Ivona Milinović (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Izjava o Srbima i vrbama joj došla na naplatu: Ivona Milinović isključena iz HDZ-a

Stolac do premijera u srijedu je ostao prazan. Tomislav Karamarko nije došao na sjednicu Vlade. Ali, ni kasnije na događaj, na kojem je bio najavljen. Ispričao se da ima obaveza. U Vladi tvrde - ranije preuzetih, ali i obiteljskih. Rođendanski dar mu je bio hladan tuš Mosta.

'Velika većina će glasati protiv povjerenja, međutim, činjenica je da svaki dan dolaze neke nove informacije i zato nam je teško donijeti odluku već danas, pa vam je priopćiti', rekla je Ružica Vukovac, saborska zastupnica Mosta.

Oglasio se i Karamarko, na Facebooku. I zahvalio na čestitkama. 'Hvala vam svima na prekrasnim rođendanskim čestitkama koje me iznova uvjeravaju da se rad i predanost uvijek isplate. Pa ipak, od svih čestitki koje sam danas primio, jedna mi je bila najslađa - ona moje male Kate koja je danas prvi put propuzala. Ona je, uz Lanu i Martina, moj najveći blagoslov i najljepši poklon kojeg roditelj može poželjeti', napisao je Karamarko.

Kakav mu poklon priprema Most - zanima i predsjednicu. 'Na Mostu je da odluči, a u unutarkoalicijske odnose neću ulaziti', kazala je Kolinda Grabar Kitarović. Miro Bulj i Maro Kristić su prelomili - bit će za smjenu. Juro Martinović protiv. Neki drugi kažu - odluka još nije pala.

Za smjenu Karamarka, od 151 zastupnika šef oporbe ima sigurnih 65. Nagađa se da bi mogao pridobiti i druge, koji nisu podržali proračun. Karamarko ima podršku 61 zastupnika. A nije ih se izjasnilo još 25. S odlukom čekaju i drugi HDZ-ovi partneri - HSLS i HSS.

No, uspije li Milanović okupiti svu oporbu - za rušenje Karamarka nedostajat će mu tek nekoliko Mostovih zastupnika. U HDZ-u nas uvjeravaju da od toga neće biti ništa. U teoriji - premijer umjesto smijenjenog člana Vlade može predložiti zamjenu. Ali opoziv Karamarka - vjerojatno bi značio nove izbore.

U petak - doznajemo - Vlada bi trebala održati telefonsku sjednicu i zauzeti stav o prvom potpredsjedniku vlade. Teško je procijeniti kakav će biti, budući da je čine i šestero Mostovih ministara, te potpredsjednik Božo Petrov.