Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okaljan mu ugled

'Kapetan Dragan' prije izručenja u Hrvatsku pokreće tužbu za klevetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dragan Vasiljković, poznat i kao kapetan Dragan, prije nego se pojavi na suđenju za ratne zločine u Hrvatskoj, u Australiji je pokrenuo sudski postupak za klevetu zbog materijala koji je o njemu objavio The Australian, prenosi australski list u utorak.

Čovjek kojega Hrvatska traži zbog ratnih zločina s onima koji ga optužuju suočit će se najprije na sudu za klevetu u Sydneyju, piše The Australian.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sud je odlučio da je sve po zakonu Kapetan Dragan ostaje u australskom zatvoru Slika nije dostupna Uložio novu žalbu Kapetan Dragan tuži Hrvatsku, želi van iz zatvora

Proces pokrenut na temelju njegove tužbe za klevetu, koji će biti usredotočen na pitanje je li objavom tvrdnji da je sudjelovao u ratnim zločinima narušen njegov ugled, trebao bi početi 20. travnja i završiti prije drugog procesa koji će utvrditi treba li ga se izručiti Hrvatskoj.

Vasiljković, koji nastoji izbjeći izručenje Hrvatskoj, trebao bi se videovezom suočiti sa svjedocima iz Hrvatske, piše list i navodi da će iskazi biti izneseni u okviru njegova odštetnog zahtjeva zbog materijala koje je u vezi s njegovim djelovanjem u Hrvatskoj objavio The Australian.

Dužnosnik suda Ken McKinon rekao je kako je riječ o čudnoj primjeni zakona o kleveti. Nije jasno hoće li se na suđenju za klevetu moći utvrditi što se događalo u Hrvatskoj, rekao je McKinnon, kako prenosi australski list.

'Kapetan Dragan' uhićen je u Sidneyju kao australski državljanin Daniel Snedden 20. siječnja 2006. na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska i od tada se nalazi u najčuvanijem zatvoru.

Australski savezni sud u Sydneyju odbio je Vasiljkovićevu žalbu na odluku o izručenju Hrvatskoj koja ga traži zbog sumnje da je kao zapovjednik srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj sudjelovao u ratnim zločinima protiv civila, hrvatskih vojnika i zatvorenika, objavio je u početku veljače australski dnevnik The Age.

Vasiljković se žalio na prvostupanjsku odluku Područnog suda Novoga Južnog Walesa iz 2007. koji je utvrdio da je podoban za izručenje. Međutim, sudac Dennis Cowdroy odbio je žalbu utvrdivši kako nema zapreka njegovu izručenju. Po australskom Zakonu o izručenju iz 1988., Vasiljković nakon odluke suda u Novom Južnom Walesu može uložiti ukupno tri žalbe različitim sudskim tijelima.

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku Vasiljkovića tereti da je kao zapovjednik postrojbe za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno kao zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba 'Alfa', postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene