Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slab odaziv

Sl. Brod: Prosvjed zbog kancerogenih plinova iz Rafinerije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na prosvjedu kojeg je u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša organizirala Građanska inicijativa "Za čisti zrak" okupilo se jedva stotinjak Brođana.

'Zahtijevamo hitne mjere i aktivnosti od strane nadležnih ministrarstava te lokalne i regionalne uprave. Ekologija je, nažalost, ostavljena po strani, a svi vidimo što se događa sa zrakom u Slavonskom Brodu. Ne bude li nikakvih reakcija na ovaj skup, drugi će biti daleko veći i masovniji', poručio je ekološki aktivist Peter Tot-Đerđ s današnjeg prosvjednog skupa "Čist zrak, a ne rak" u Slavonskom Brodu.

Pročitajte i ovo Sukob molitelja i prosvjednika kod Kamenitih vrata U Zagrebu Sukob kod Kamenitih vrata: Prosvjednici zapjevali poznatu dječju pjesmu, intervenirala je i policija Kompostana na Čretu - 3 Smrdi, užasno smrdi Zbog kompostane u Maksimiru svi se guše u smradu: Građani najavili prosvjed, a gradski oci ih poveli u obilazak

Nerealizirana obećanja unatoč problemu sa zrakom kojeg onečišćuju kancerogeni plinovi iz prekosavske Rafinerije nafte, na prosvjedu kojeg je u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša organizirala Građanska inicijativa "Za čisti zrak" okupilo se jedva stotinjak Brođana. Oni su istaknuli kako je brodski zrak treće kategorije po pitanju sumpovodika, sumpora i ozona i kako se ta činjenica nije promijenila ni poslije međudržavnog sastanka na ministarskoj razini u Slavonskom Brodu.

'Dokazano je kako rezultate štetnog djelovanja benzena ne možemo očekivati odmah, nego tek nakon desetak godina. Pokazalo se to i u Sisku. Nažalost, obećanja o tome kako će biti napravljeno uzorkovanje lebdećih čestica, kako će se formirati bilateralna komisija BiH i Hrvatske i kako će se izgraditi druga mjerna postaja u Brodu nikada nisu realizirana', stiče koordinator Inicijative Željko Blažinkov.

Organizatori nisu krili razočaranje slabim odazivom građana i ignoriranje problema koji utječe na zdravlje svih Brođana. 'Svi osjećaju smrad, svačija će djeca osjećati posljedice, ali naši su građani, nažalost, nezainteresirani. Da padaju granate, interes bi vjerojatno bio veći, premda ni ovo nije ništa drugo doli tiho ubijanje od strane Rafinerije', dodaje Blažinkov.

Matej Zovkić iz Udruge mladih entuzijasta "Pokret" izrazio je žaljenje što među okupljenim prosvjednicima mladih gotovo da i nije bilo. 'Na nedavnom sastanku čelnika Hrvatske i Republike Srpske rečeno je kako s radom Rafinerije otvaraju i nova radna mjesta. Znači li to da ćemo s jedne strane dobiti nova radna mjesta za mlade ljude, a s druge strane nove mrtvačke sanduke? Smrad je ovdje zaista neizdrživ i žalosno je što mladi koji ovdje žive i koji to svaki dan udišu i bore se s tim ne žele izaći iz kuća i javno to reći', rekao je Zovkić.( Agencija VLM)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene