Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treći put u Hrvatskoj

Kampanja 'Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kampanjom se traži ratifikacija potpisane konvencije Vijeća Europe o sprečavanju nasilja nad ženama i u obitelji.

Kampanjom 'Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama', koja se u subotu, na Valentinovio, u Hrvatskoj održava treći put, traži se ratifikacija potpisane konvencije Vijeća Europe o sprečavanju nasilja nad ženama i u obitelji.

Pročitajte i ovo Nasilje u školi, ilustracija Priveden je Tukao ju je mjesecima, a kad se pristala naći s njim na kavi, uslijedio je najveći horor Prosvjed na Cvjetnom trgu MILIJARDA USTAJE Održan veliki prosvjedni skup protiv nasilja nad ženama, organizatori poručuju: "I jedanput je nasilje!"

Zahtjevu se pridružio predsjednik Republike Ivo Josipović, koji je u subotu na Cvjetnom trgu u Zagrebu rekao kako se za ratifikaciju Konvencije dugo zalaže, ali da se nažalost to nije dogodilo. To je zadaća za sve političare i političarke jer je to veliki civilizacijski korak naprijed, kazao je Josipović dodajući kako već treću godinu sudjeluje u kampanji, 'pleše ovdje s istim ciljem', ali da to nije dovoljno jer na svaki znak nasilja pravna država mora učiniti svoje.

Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tzv. Istanbulska konvencija stupila na snagu 1. kolovoza 2014. i postala obvezujući pravni dokument za sve zemlje koje su je ratificirale.

U Centru za ženske studije, koji je jedan od organizatora kampanje u Hrvatskoj, ističu da prema UN-ovim statistikama, milijarda žena u svijetu proživljava nasilje te da ovogodišnjom kampanjom ukazuju na nedovoljnu institucionalnu potporu borbi protiv nasilja i zahtjevaju ratifikaciju Konvencije.

Po toj statistici, jedna od četiri žene će tijekom svoga života, posebice nakon 16. godine, doživjeti neku vrstu nasilja, rekla je koordinatorica kampanje Rada Borić i naglasila da se Hrvatska u tome ne razlikuje. Istaknula je i da su u Hrvatskoj u posljednjih 10-ak godina 33 žene ubijene u nasilju.

'Osuditi nasilje bez figa u džepu'

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek rekla je kako je građanska dužnost izraziti spremnost za borbu protiv nasilja u obitelji i nasilja nad ženama i boriti se za ravnopravnost svih. Poručila je ženama koje su zlostavljane, a boje se prijaviti, da moraju izaći iz te sjene, koliko god bilo teško.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić rekla je da je nasilje nad ženama globalni problem za koji treba iznaći rješenja. Zbog toga je iznimno važna ratitifikacija Istanbulske konvencije, rekla je.

Ona je samo jedno od djece u Hrvatskoj koja se užasavaju 21. rođendana

Saborska zastupnica Jadranka Kosor poručila je da posebno političari imaju obvezu osuditi nasilje, ali 'bez fige u džepu'. Pojasnila je novinarima da je često bila svjedokinjom da neki političari i političarke osuđuju nasilje u obitelji i nad ženama, ali toleriraju svoje stranačke prijatelje koji su nasilnici.

U svjetskoj kampanji 'Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama' aktivisti 'ustaju, protestiraju i plešu za pravdu' u više od 200 zemalja. U Hrvatskoj se provodi u Rijeci, Križevcima, Koprivnici, Čakovcu, Bjelovaru, Puli, Zadru, Splitu, Osijeku, Slavonskom Brodu, a po riječima organizatora, svake se godine uključuje sve više gradova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene