Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najteža odluka u životu

Ona je samo jedno od djece u Hrvatskoj koja se užasavaju 21. rođendana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Valentina Devčić je imala samo 13 godina kada je zatražila od socijalne radnice da je maknu od kuće. Željela je pobjeći od alkohola i odgoja koji se temeljio na batinama.

"Dosta je to teško - alkohol u obitelji, psihički problemi, PTST, loše okruženje. Sve se to nakupilo. Jako dugo sam razmišljala, 2 godine sam razmišljala o tome. Normalno da mi je bilo teško ostaviti mamu i tatu, ali htjela sam bolje za sebe", ispričala je Valentina ekipi Provjerenog o svojim razlozima zbog kojih je donijela najtežu odluku u svom životu. Znala je da zaslužuje drugačije od onoga što joj je život donio. Htjela je učiti, obrazovati se. Veliki je to teret na leđima – u potpunosti preuzeti brigu o sebi s toliko malo godina, odlučiti što je bolje, i ostati snažan, jak i hrabar. "Osjećaš se čudno kad napustiš obitelj. Ali da mi se ponovno to desi, svaki put bi isto napravila", priznaje Valentina.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

Sama i uporna došla je na korak svog sna o dobrom obrazovanju. "Upisala sam Upravni studij u Gospiću i baš se u tom razdoblju dosta toga događalo. Mama je imala financijske probleme, rastala se od tate, otišla je iz tog mjesta u totalno novi grad. Ostala sam uz nju da joj pomognem. Imala je problema i s mojim bratom, imam i dva bolesna brata kojima treba 24 sata skrb, nisam je mogla ostaviti u takvom stanju. Mislim si: Bože moj, šta sad? Radit ću cijelu godinu, imam studentska prava, pomoći ću joj. I tako je i bilo", prepričava Valentina. Umjesto za knjigom, sate je provodila na raznoraznim studentskim poslovima. Ali nije bilo uzalud. Sve što je Valentina zbog svoje obitelji žrtvovala, potaknulo je na promjene njezinu mamu, koja je uskoro financijski stala na svoje noge. Valentina se opet vratila u školske klupe.

Sada živi u domu za nezbrinutu djecu. Za dva mjeseca život joj nosi novu nepravdu., ali djevojčica koja je u međuvremenu odrasla postala je prejaki borac da ne bi opet uspjela. Naime, idući mjesec Valentin je rođendan, najvažniji u njezinom životu, onaj 21. Tko je god proživio djetinjstvo u domu za nezbrinutu djecu, zna zašto je naglasak upravo na njemu. To je onaj rođendan u kojem dolazi trenutak kada mora napustiti dom. "Moram gledati pozitivno. Ako ću sve gledati crno, što mi to donosi? Meni nitko ne brani da ja sjedim doma, kukam, plačem, da se sažalijevam nad sobom. Ali od toga nemam ništa", priča Valentina. Ali još jednom ona ima plan – naći će posao sa stalnom plaćom i svoj stan, a u budućnosti se vratiti na fakultet. Zašto je sigurna da će u tome uspjeti – pogledajte u priči Provjerenog!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene