Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odaziv za cijepljenje mizeran

Kamo će Hrvatska s neiskorištenim cjepivom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijepljenje protiv pandemijske gripe od danas je dostupno svim građanima, ne samo pripadnicima rizičnih skupina.

Interes za cijepljenje do sada je bio mizeran pa bi dobar dio od 4,5 milijuna doza cjepiva vrijednih 330 milijuna kuna, čini se, mogao završiti u spalionicama. Do danas se cijepljenju protiv svinjske gripe podvrglo manje od sto ljudi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Počela sezona HZJZ objavio kad počinje cijepljenje protiv gripe: Nabavljeno 500 tisuća doza Slika nije dostupna Stigle nove doze cjepiva U Hrvatskoj od H1N1 dosad umrlo 19 osoba

>> 'Milinović se trebao prvi cijepiti protiv tzv. svinjske gripe'

Cjepivo je u ordinaciji, a nekoliko kroničnih bolesnika, starijih i pretilih prijavilo se za cijepljenje, no doktorica Ljiljana Lulić Karapetrić, liječnica obiteljske medicine, za sad ih ipak mora otpraviti. 'Cjepivo smo dobili u ponedjeljak, javilo nam se svega 5 osoba, zamolili smo ih da pričekaju, da bi skupili 10 osoba i da bi iskoristili maksimalno cjepivo koje je pakirano za 10 aplikacija', objasnila je Karapetrić.

Otpad koji se mora spaliti - u Austriji

Ako se itko na kraju i odluči cijepiti doktorica ne zna smije li otvoriti dozu i ne potrošiti ju. 'Ne želim da oni dugo čekaju ali moram dobiti zeleno svijetlo da ja mogu dozvoliti da ostalo cjepivo propadne i da za to nisam odgovorna', ističe doktorica. Mi smo u nadležnom Ministarstvu pitali što da doktorica radi, a tamo su nam rekli da će nam reći idući dan, no postavlja se pitanje, ako odgovor iz Ministarstva bude da doktorica smije otvoriti i ostaviti nepotrošenu dozu, gdje će baciti ostatak cjepiva.

'Dobro da ste postavili pitanje, mi to ne smijemo bilo gdje baciti, to se mora zbrinuti i za to su odgovorne nadležne službe, koje vi isto trebate onda pitati', naglasila je Karapetrić. Nadležni još ništa službeno nisu odlučili, ali kako nemamo svoju, vjerojatno ćemo Austriji platiti da nam cjepivo spali u jednoj od svojih spalionica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene