Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više štete nego koristi

1976. jedna žrtva svinjske gripe, a 25 žrtava cjepiva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cjepivo protiv svinjske gripe u Hrvatsku stiže u prosincu no o njemu se vrlo malo zna. Najviše iskustva s cijepljenjem ima SAD. U kampanji cijepljenja protiv svinjske gripe bilo je čak i pobune medicinskih sestara kojima je zbog opasnosti propisano obvezno cijepljenje pacijenata.

U američkoj vojnoj bazi Fort Dix 1976. 19-godišnji vojnik umire od gripe koja u SAD-u nije viđena od kraja Prvog svjetskog rata. U vojnoj bolnici završavaju još četvorica njegovih kolega. Testovi potvrđuju da je virusom svinjske gripe zaraženo još 500 vojnika, no nijedan nije obolio. Brzo širenje virusa zabrinjava Washington. Počinje masovno cijepljenje Amerikanaca. Cjepivo se, međutim, pokazuje kobnijim od virusa. 25 osoba umrlo je od zatajenja dišnog sustava. Mnogi su oboljeli od rijetkog Guillain-Barreovog sindroma - neurološkog poremećaja u kojem imunološki sustav bolesnikova tijela napada živčani. Projekt cijepljenja ukinut je nakon samo 10 tjedana. Povezanost cjepiva protiv svinjske gripe i rijetkog neurološkog poremećaja nikad nije dokazana. No, kada se svinjska gripa ponovno pojavila ove godine, vratile su se i sumnje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vrhunac gripe očekuje se sredinom siječnja Građani se sve više cijepe, zabilježeno nekoliko stotina oboljelih Slika nije dostupna Stigle nove doze cjepiva U Hrvatskoj od H1N1 dosad umrlo 19 osoba

>> Svinjska gripa prešla na mačku

>> 'Paranoici neka posjete psihijatra, cjepivo je sigurno'

Cjepivo za ovogodišnju gripu H1N1 već je u uporabi. Zasad su potvrđene samo lakše nuspojave, poput pospanosti, glavobolje, svrbeža ili oticanja. Zdravstveni stručnjaci uvjeravaju kako prate razvoj situacije, a time i eventualnu opasnost cjepiva. Iako nijedno cjepivo ne pruža stopostotnu zaštitu, stručnjaci kažu da je manje riskantno cijepiti se nego oboljeti. Neočekivane i ozbiljne nuspojave, pogotovo kod novih cjepiva, ne mogu se isključiti. No, stručnjaci ističu kako su šanse za to minimalne. Za razliku od šansi da će cjepivo spriječiti ozbiljnu bolest ili čak smrt, koje su vrlo velike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene