Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prepušteni sami sebi

VIDEO: 'Cijepite se na svoju odgovornost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sutra počinje cijepljenje protiv pandemijske gripe. Je li potrebno ili ne, podijeljeni su čak i liječnici. Dok jedni smatraju da je korisno, drugi čak namjeravaju tražiti potpis pacijenta i preuzimanje odgovornosti za eventualne neželjene posljedice.

Docentica Adriana Vince, zaposlenica klinike za infektivne bolesti, jedna je od prvih liječnica koja će se sutra cijepiti protiv nove gripe. 'Što se toga tiče, uopće nisam uzbuđena, ja ću se sutra najnormalnije cijepiti. Nadam se da će sve biti dobro. Očekuje se da se ima neke nuspojave koje traju 24 sata nakon cjepiva, ali to je uobičajeno', rekla nam je Vince.

Pročitajte i ovo Ilustracija Aktualna tema Hoćete li se cijepiti protiv gripe? Pogledajte kako su građani glasali u Dnevniku Nove TV Slika nije dostupna TRAŽE HITAN SASTANAK Hrvatska liječnička komora: ''Nerealno je očekivati da će se bez učinkovite nacionalne informatičke platforme uspjeti obavijestiti više od milijun građana te ih i procijepiti''

>> Sve je spremno: Sutra počinje cijepljenje

Za razliku od nje, liječnica opće medicine iz zagrebačkog doma zdravlja cijepiti se neće. Ni sebe, ni one koje ne spadaju u rizične skupine. 'Sama nikog neću nagovarati na cjepivo, a i oni koji se hoće cijepiti, neću ih cijepiti prije nego potpišu nekakvu suglasnost da oni preuzimaju odgovornost, ako im se bilo što desi s cjepivom', istaknula je Vjekoslava Amerl-Šakić, no pacijenti, čini se ne žele riskirati.

'Ima puno nedorečenosti u cjepivu'

Gužve kao za cijepljena protiv sezonske gripe tako vjerojatno neće biti, jer se ni liječnici oko novog cjepiva ne mogu složiti. 'Ima puno nedorečenosti u ovom cjepivu tako da ja pacijentima neću preporučiti', naglasila je Amerl-Šakić. 'Ljudima se čini da je nešto novo i onda naravno da se oko toga stvori puno galame', zaključila je, s druge strane, Vince. Odluku u cijepljenju ipak neće donijeti liječnik, nego vi sami.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene