Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 10 godina čekanja

Kamerama protiv nasilja: U sve splitske osnovne škole uvodi se videonadzor

Kamerama protiv nasilja u splitskim školama (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Kamerama protiv nasilja u splitskim školama (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kamerama protiv nasilja u splitskim školama (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kamerama protiv nasilja u splitskim školama (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kamerama protiv nasilja u splitskim školama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Zbog nasilja među učenicima i uništavanja imovine u sve splitske osnovne škole od rujna se uvodi sustav videonadzora.

Sustav će biti ključan i za nadzor u vrijeme kad su škole zatvorene, jer se u to vrijeme u njihovoj blizini često okupljaju osobe neprihvatljiva ponašanja.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović posjet splitu Milanović o sastavljanju većine i kandidaturi: "Tresem se u tišini" Praznik rada na Bundeku zabava od jutra FOTOGALERIJA Grah, glazba i roštiljanje: Građani širom zemlje slave Praznik rada

Kako kod nas teško možemo bez apsurda - ovaj plan grad Split prihvatio je prije 10 godina - i dosad su čekali.

Kamera je tu, ali zapravo služi samo kao plašilo. Više od godinu i pol nije snimila ni sekundu videomaterijala.

''Zbog propasti jedne firme nažalost su sve kamere bile povučene iz optjecaja i sada čekamo da grad Split odradi svoj dio posla, u smislu javnog natječaja, i da dobijemo kamere koje će nam puno olakšati zaštitu imovine“, kaže Marita Guić, ravnateljica Osnovne škole Manuš.

Rast vršnjačkog nasilja

A dok čekaju postavljanje kamera, splitske osnovne škole bilježe rast vršnjačkog nasilja i uništavanja školske imovine. U ovoj školi na djecu paze zaštitari, ali protiv crtanja grafita zasad nema pomoći. Svako ih "umjetničko" nedjelo stoji po nekoliko tisuća kuna.

''Šteta koja se pritom nanese jednoj ovako velikoj, reprezentativnoj građevini je velika i u financijskom smislu je ona čak toliko velika da je bezbolnije uvesti te kamere što je prije moguće“, kaže ravnateljica.

Grad Split je još 2008. najavljivao postavljanje kamera u 25 osnovnih škola. U realizaciju projekta kreće se deset godina poslije.

''Sigurnost u školama vrlo je važna stvar. Split je drugi grad u Hrvatskoj i u tom smislu i pozornost i pojavnost određenih oblika ponašanja dosta je visoka, to je još jedan od ozbiljnijih pristupa nekakvom suočavanju s ovim vršnjačkim nasiljem i određenoj prevenciji“, kaže Jelena Hrgović, zamjenica splitskog gradonačelnika.

Tri milijuna kuna do 2020.

Gradsko poglavarstvo odobrilo je za ovaj projekt oko milijun kuna iz ovogodišnjeg proračuna, a do 2020. ukupno će izdvojiti gotovo 3 milijuna kuna. Kad su djeca u pitanju, ništa nije preskupo.

Vremena se mijenjaju, pa tako i sustav nadzora djece. Nekad su na njih pazili i podvornici, čistačice i učitelji. Nakon postavljanja kamera sve će škole biti povezane na centralni dojavni sustav, pa će se sve moći pratiti iz jedne prostorije.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene