Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAJHLADNIJE DOBA

Kakvu zimu možemo očekivati ove godine? Doznajte u dugoročnoj prognozi meteorologa Dnevnika Nove TV

Aktualno Galerija Dugoročna prognoza - 4 Dugoročna prognoza - 4 Foto: DNEVNIK.hr Dugoročna prognoza - 2 Dugoročna prognoza - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dugoročna prognoza - 3 Dugoročna prognoza - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dugoročna prognoza - 1 Galerija 1/4 >>
Ovaj nam tjedan kalendarski počinje zima. Najhladnije i najmračnije doba godine. Meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić-Topić pripremio je dugoročnu prognozu i otkrio kakvu zimu možemo očekivati.

Sve češće imamo blage zime. Posljednju uobičajeno hladnu imali smo sezone 2016./2017. Koje su uopće karakteristike jedne takve prosječne zime?

Siječanj je obično najhladniji mjesec i donosi najveći broj takozvanih studenih dana. To su oni dani u kojima temperatura uopće ne prijeđe nulu, odnosno cijeli dan ostane negativna. Primjerice, u Osijeku u siječnju imamo devet takvih dana, dok ih je u prosincu šest. Ove godine u prosincu još nismo imali takav dan u Osijeku, dok je u Zagrebu u ponedjeljak bio prvi takav dan. No, vrlo vjerojatno ih više nećemo imati do kraja godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBNOVA NAKON POTRESA Beroš i Markotić obišli radove u Zaraznoj bolnici: "Do kraja proljeća obnovit će se prostor za radiologiju koja će biti vrhunski opremljena"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pritisak na ruski režim Novi udar na ruskog oligarha Abramoviča: Kanada će mu zaplijeniti imovinu, ostaje bez 26 milijuna dolara

Zimu uvijek povezujemo i sa snijegom, iako on u našoj zemlji zapravo i nije tako česta i rasprostranjena pojava. Tako u Zagrebu u prosincu i veljači prosječno pada pet puta, a u siječnju sedam puta. Međutim, i ovo se mijenja zbog globalnog zagrijavanja.

Kakva je zima pred nama?

Što nas čeka ove sezone? Pred nama je još jedna blaga zima, češće s temperaturom iznad, nego ispod prosjeka. Veća vjerojatnost za one hladnija razdoblja je u drugoj polovini zime, odnosno u veljači. Uz to, čini se da će zima biti bogatija oborinom i to osobito na Jadranu.

Već će do kraja godine zavladati toplina. Tijekom idućih desetak dana stižu nam južina i osjetno zatopljenje. Za Badnjak i Božić će danju biti između 10 i 15 stupnjeva, moguće uz malo kiše koja će se povremeno pojavljivati tih dana. Krajem godine je moguće zahladnjenje, no za tu prognozu treba pričekati još nekoliko dana.

Pročitajte i ovo Ilustracija od 15. veljače Samo jedna članica bila je protiv: EU postigao važan dogovor o cijeni plina, pogledajte iznos

Pročitajte i ovo Vrhovni sud odlučuje o švicarcima - 2 Čeka se odluka Vrhovnog suda Udruga Franak: "Morate izabrati hoćete li služiti opljačkanim građanima ili bankama"

Dugoročna prognoza za siječanj ukazuje da će on biti topliji od prosjeka, a na obali i kišovitiji, uz često jugo. Inače, prosječna poslijepodnevna temperatura u siječnju na kopnu iznosi oko četiri stupnja, dok je jutarnja oko -2. Na obali je poslijepodneva oko 10, a jutarnja oko pet.

Ove zime će biti toplije od toga, što ne znači da će hladnih razdoblja izostati, već da će ona toplija biti češća i jača. Dakle, manje ćemo plina, struje, drva ili peleta trošiti na grijanje.

Taj signal topline na Jadranu znači češće jugo, a rjeđu buru. Jače epizode bure očekuju e dva do tri puta i tada bi na kopnu mogao padati snijeg. Klimatološki je to najvjerojatnije oko 3., 13. i 23. siječnja.

Vrijeme u veljači

I veljača će biti toplija od prosjeka, s time da se tada očekuje onu poznatu prevrtljivost, odnosno češću izmjenu toplih i hladnih epizoda. Te hladne epizode bi u veljači mogle biti jače izražene nego u siječnju. Klimatološki, najveća vjerojatnost za hladne prodore je sredinom mjeseca, između 9 i 19. veljače.

Uz to, čini se da će i u veljači biti vlažnije, osobito na obali. Prema svemu sudeći, u tom je mjesecu i veća vjerojatnost za obilniji snijeg u gorju, baš zbog te povećane vlage.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dostavljeno DORH-u Gdje su ti milijuni? U jednoj političkoj stranci državna revizija otkrila niz nepravilnosti

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osiguranje Policija objavila podatke s dočeka u Zagrebu: Desetero ozlijeđenih i šestero privedenih

Sve u svemu, pred nama je blaga zima, toplija od prosjeka, a na Jadranu i kišovitija. Ipak, bit će i hladnijih epizoda, uz snijeg na kopnu i buru na moru. Veća vjerojatnost za hladne prodore je krajem siječnja i u veljači. Ako gledamo cijelu zimu, hladnih će razdoblja biti manje i kraće će trajati od onih toplih.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene