Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dostavljeno DORH-u

Gdje su ti milijuni? U jednoj političkoj stranci državna revizija otkrila niz nepravilnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državna revizija utvrdila je u Domovinskom pokretu (DP) znatan broj nepravilnosti u poslovanju i financijama u 2021. godini, zbog čega je toj stranci izraženo nepovoljno mišljenje, a cjelokupna dokumentacija o nepravilnostima dostavljena Državnom odvjetništvu (DORH).

Državni ured za reviziju pregledao je financije i poslovanje 53 političke stranke i petero nezavisnih zastupnika te je, za razliku od prošle godine, izrazio jedno nepovoljno mišljenje - DP-u za financijske izvještaje i usklađenost poslovanja.

Revizija je tako utvrdila da DP nije uredno vodio poslovne knjige i financijska izvješća, putni nalozi isplaćivani su bez vjerodostojne dokumentacije, nije vođena evidencija primljenih donacija, a znatan dio od 1,3 milijuna kuna računa za promidžbu ne sadrži podatke iz kojih se može potvrditi jesu li navedene usluge obavljene.

Poslovne knjige i financijski izvještaji ne pružaju realnu sliku, prihodi su manje evidentirani za 369.000 kuna, a rashodi za 484.000 kuna, višak prethodne godine nije iskazan, a stanje novčanih sredstava krajem godine evidentirano u poslovnim knjigama i iskazano u financijskim izvještajima više je za 872.419 kuna ili 45,3 posto od stvarnog stanja, otkrila je revizija.

Također, blagajničko poslovanje nije uredno vođeno, popis imovine i obveza nije obavljen u skladu s propisima, financijski plan ne sadrži plan zaduživanja i otplata, iako su u više navrata pozajmljivana novčana sredstva od fizičkih i pravne osobe, te nisu zaključivani ugovori za donacije u iznosu većem od 5000 kuna.

I lani su u reviziji za 2020. kod DP-a utvrđene značajne nepravilnosti i propusti, zbog čega je Ured dao 27 naloga i preporuka, od kojih gotovo polovica (13) nije provedena, kazala je Josipa Maraković, načelnica Odjela za odnose s javnošću Državnog ureda za reviziju.

Od stranaka s prihodima višima od 100.000 kuna 33 uvjetna mišljenja, 18 bezuvjetnih i jedno suzdržano

Od ostalih političkih stranka koje su u 2021. ostvarile prihode iznad 100.000 kuna 33 su dobile uvjetna mišljenja, 18 bezuvjetnih i jedno suzdržano mišljenje (Demokratski HSS). Za usklađenost poslovanja 39 ih je dobilo bezuvjetno mišljenje, a 13 uvjetno mišljenje.

Pročitajte i ovo Zlata Hrvoj Šipek AGROKOR I FORTENOVA Glavna državna odvjetnica o dvije velike afere: "Istraživanja se provode, ali sve je još na početku"

O financijskim izvještajima i usklađenosti poslovanja nezavisnih zastupnika izražena su četiri bezuvjetna i jedno uvjetno mišljenje (Ermina Lekaj Prljaskaj).

Sva izvješća za 53 političke stranke i petero nezavisnih zastupnika po ustaljenoj proceduri dostavljena su Saboru i DORH-u.

Osim toga, DORH-u su dostavljene i obavijesti za stranke i nezavisne zastupnike koji u svom poslovanju nisu postupali po Zakonu o financiranju političkih stranaka.

Pročitajte i ovo Zlata Hrvoj Šipek AGROKOR I FORTENOVA Glavna državna odvjetnica o dvije velike afere: "Istraživanja se provode, ali sve je još na početku"

Političke stranke nisu jedine u kojima je obavljena revizija. Državni ured obavio je i reviziju učinkovitosti gospodarenja komunalnim otpadom na području Hrvatske, financijsku reviziju Instituta za oceanografiju i ribarstvo te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kao i devet lokalnih jedinica, dvije neprofitne organizacije (Hrvatski stolnoteniski savez i Javna ustanova Rezervat Lokrum) te jednog trgovačkog društva u vlasništvu lokalne jedinice (Komunalno Duga Resa).

Radić: "Sve su nepravilnosti ispravljene, Domovinski pokret nastavlja dalje"

Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić poručio je u ponedjeljak kako tu stranku nije iznenadilo nepovoljno mišljenje Državne revizije za 2021. godinu te je poručio da su sve nepravilnosti za 2022. ispravljene i Domovinski pokret nastavlja dalje.

''Nas u Domovinskom pokretu nepravilnosti u reviziji nisu iznenadile ni u jednom dijelu toga iskaza", ustvrdio je Radić u priopćenju u povodu izvješća Državne revizije. Revizija je, naime, zbog velikog broja nepravilnosti u poslovanju i financijama u 2021., toj stranci izrazila nepovoljno mišljenje, a cjelokupna dokumentacija o nepravilnostima dostavljena je Državnom odvjetništvu.

Radić naglašava kako se revizija odnosi na 2021. godinu, u kojoj je Miroslav Škoro podnio ostavku na mjesto predsjednika stranke.

"Treba naglasiti da tijekom preuzimanja dokumentacije u srpnju 2021. godine nismo zatekli gotovo nikakvu dokumentaciju, bilo je neuredno i vrlo površno vođenje papirologije. Uostalom, po našim saznanjima, institucije ispituju sve to skupa", istaknuo je Radić. Dodao je i kako je dolaskom novog predsjednika i vodstva sve to ispravljeno te ne postoje više nikakve nepravilnosti.

"Ispravili smo sve nepravilnosti za ovu godinu prema uputama Državne revizije i sigurni smo da takvih propusta više neće biti. Domovinski pokret nastavit će i dalje jer onaj tko ne zna počistiti u svome dvorištu, neće znati ni u državi'', poručio je.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene