Obavijesti Video Pretražite Navigacija
od 15. veljače

Samo jedna članica bila je protiv: EU postigao važan dogovor o cijeni plina, pogledajte iznos

Ministri energetike država članica dogovorili su se u ponedjeljak da se mehanizam za ograničenje cijene plina aktivira kada cijena dosegne 180 eura po megavatsatu i 35 eura više od referentne cijene LNG-ja u razdoblju od tri dana uzastopno, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Protiv odluke da se mehanizam za ograničenje cijene plina aktivira kada cijena dosegne 180 eura po megavatsatu i 35 eura više od referentne cijene LNG-ja u razdoblju od tri dana uzastopno bila je jedino Mađarska, Austrija i Nizozemska bile su suzdržane, a Njemačka je to podržala. Sve te zemlje ranije su se protivile intervenciji na tržištu plina i ograničenju cijena.

Za odluku ne treba imati konsenzus, nego je dovoljna kvalificirana većina, što znači da je treba podržati 55 posto država članica, to jest njih 15, koje čine najmanje 65 posto ukupnog stanovništva Unije.

Mehanizam će se moći pokrenuti od 15. veljače sljedeće godine. Ministri energetike na svom prošlotjednom sastanku nisu se uspjeli dogovoriti o ograničenju cijena plina jer je za većinu država članica bio neprihvatljiv prijedlog Komisije u kojem je previsoko postavljena gornja granica cijene plina.

Pročitajte i ovo Plinovod ŠAMAR PUTINU Povijesni korak Njemačke u energetskoj politici: "Još do prije koji mjesec to je bilo nezamislivo"

Europska komisija potkraj studenoga predložila je uspostavu korektivnog tržišnog mehanizma koji bi se aktivirao kada cijena na nizozemskoj burzi plina (TTF) bude dva tjedna iznad 275 eura po megavatsatu i 58 eura viša od referentne cijene LNG-ja deset uzastopnih dana tijekom dva tjedna.

Pročitajte i ovo PR Povećanje sigurnosti opskrbe HEP modernizira vrelovodnu mrežu u Zagrebu

Češko predsjedništvo došlo je na sastanak s novim prijedlogom po kojem bi se mehanizam aktivirao kada cijena plina dosegne 188 eura za megavatsat u razdoblju od tri dana.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene