Sve je spremno za još jednu sezonu svjetlucavih božićnih drvca. Cijene su više nego prošle godine, oko 20 posto.
Ipak, božićni blagdani bez mirisa pravog bora za mnoge su nezamislivi. Živa drvca, ona u teglama sve su traženija.
Osim što se može vratiti, takvo drvce ima i ekološku notu. Jedan hektar božićnih drvca proizvede kisika za 18 osoba, naime, kako objašnjava Ana Juričić Musa iz Hrvatskih šuma: ''Već dok rastu proizvode kisik, skladište ugljik, filtriraju vodu - dakle, imaju jako puno općih korisnih funkcija koje inače pruža šuma''.
Dok jedni kupuju, drugi su skloni unajmljivanju božićnog drvca.
''Krenulo je to od kafića, poslovnih prostora, oni su krenuli prvi s tom idejom i narudžbama, tako da smo to stavili u ponudu. U međuvremenu su se pojavili i pojedinačni kupci koji naručuju drvce za svoj dom i nakon blagdana ga vraćaju nazad, a mi ga stavljamo u rasadnik'', objašnjava uzgajivač božićnih drvca Zvonimir Crnković.
Pročitajte i ovo
Cijene ruše rekorde
Umjesto jaja lanene sjemenke, bakalar zamijenite oslićem: Iskusni profesionalci nude alternative omiljenim blagdanskim delicijama
Pročitajte i ovo
POčela je navala
Delicija s istoka zemlje: Jeste li već nabavili šarana za Božić? Doznali smo ima li ga dovoljno i koje su mu cijene
O životu jednog bora više pogledajte u videu, a da bi božićna drvca što dulje bila u formi, valja pripaziti na temperaturu u prostoriji i provjetravanje, a nije naodmet iglice poprskati vodom.
Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.