Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBNOVA NAKON POTRESA

Beroš i Markotić obišli radove u Zaraznoj bolnici: "Do kraja proljeća obnovit će se prostor za radiologiju koja će biti vrhunski opremljena"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak je obišao Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, u kojoj traje obnova infrastrukture oštećene u potresu, a u planu je i izgradnja u cijelosti nove klinike na postojećoj lokaciji.

"Riječ je o rekonstrukciji i praktički izgradnji nove Klinike za infektivne bolesti koja je stara duže od 130 godina", rekla je na konferenciji za novinare ravnateljica Klinike Alemka Markotić.

Najprije bi trebao biti gotov projekt dnevne bolnice, do kraja iduće godine. U toj zgradi bit će 56 kreveta, uključujući izolacijske, s ambulantama za odrasle pacijente.

"U projektu dnevnih bolnica proveden je i natječaj za nabavu uređaja za magnetnu rezonancu. Do kraja proljeća obnovit će se prostor za radiologiju koja će biti vrhunski opremljena", rekla je Markotić.

Unutar Fonda solidarnosti dovršava se zgrada nove ljekarne, obnavlja se obdukcijska dvorana, zbrinjavanje medicinskog otpada, te nekoliko pomoćnih zgrada, a projektirat će se i obnova upravne zgrade, konzervatorski zaštićenog objekta Drage Iblera.

Markotić je istaknula i da su pred potpisivanjem ugovora s Ministarstvom zdravstva za dobivanje sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), za opsežnu rekonstrukciju infrastrukture buduće moderne zarazne bolnice u kojoj će sve sobe biti izolacijske.

Pročitajte i ovo Roman Abramovič Pritisak na ruski režim Novi udar na ruskog oligarha Abramoviča: Kanada će mu zaplijeniti imovinu, ostaje bez 26 milijuna dolara

No u sadašnjim uvjetima obnove istaknula je skučenost bolnice te pozvala građane da se cijepe protiv gripe i COVID-a kako ne bi "završili na Zaraznoj".

Suvremeni centar koji će moći odgovoriti na sve izazove

Ministar je poručio da će se od Zarazne stvoriti suvremeni centar koji će moći odgovoriti na sve potencijalne izazove, a uz obnovu postojeće infrastrukture gradit će se i nova.

U fokusu ove Vlade, rekao je, jačanje je zdravstvenih infrastrukturnih objekata, čemu najbolje svjedoči KBC Rijeka, u koji se ulaže više od milijarde i 100 milijuna kuna, a nedavno je otvorena i Opća bolnica u Puli u koju je uloženo oko 800 milijuna kuna. Obnavljaju se i infrastrukturni objekti u Bjelovaru, Varaždinu, a uskoro će biti gotovi i u Zagrebu.

"Cilj je vratiti u prvobitno stanje infrastrukturne objekte, ali ih i poboljšati. Naš je cilj cjelovita obnova", poručio je.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković OBUKA VOJSKE Andrej Plenković o glasanju o Ukrajini: "Zajednički nazivnik tim zastupnicima jest mržnja protiv HDZ-a"

Podsjetio je da su potpisana 52 ugovora za obnovu infrastrukture u Zagrebu oštećene u potresu, u vrijednosti 2,3 milijarde kuna.

Osvrnuo se i na izgradnju Nacionalne dječje bolnice u Blatu. "Dobili smo oko 42 milijuna kuna za studiju izvodljivosti, i u tijeku je izrada idejne studije. Postoje još uvijek problemi s vlasništvom nad zemljištem, a u razgovore su uključeni Grad Zagreb i državno odvjetništvo", rekao je Beroš.

U slučaju većeg broja oboljelih od gripe i COVID-a poručio je da će se sve zagrebačke bolnice uključiti u zbrinjavanje bolesnika.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene