U inspekciju bolnice u Gornjoj Bistri otišla je i kamera Nove TV, nakon što je portal Index objavio uznemirujuće fotografije. Prikazana su djeca u nehigijenskim uvjetima pa fotografije bacaju sumnju da je u bolnici zapuštenost, nemar i nebriga za malodobne štićenike. No je li doista tako ili je slika potpuno drukčija?

Galerija


Prvo smo obišli intenzivnu, pa ostale odjele. Ravnatelj uvjerava da je uvijek uredno.

"Nismo mogli situaciju urediti u tih sat vremena kad ste vi odlučili doći", rekao je ravnatelj bolnice Renato Mittermayer

Vezani članci Siromaštvo u vrijeme koronavirusa - 1 Siromaštvo u doba korone: Kriza ispraznila i police socijalnih samoposluga - "Prikupili smo triput manje nego prošlih godina" OŠ Draganići Slučaj koji je potresao Hrvatsku: Ministarstvo od učiteljice traži da se ispriča svim roditeljima, a od škole da ju pošalje na stručno usavršavanje

Fotografije koje pokazuju djecu u nehigijenskim uvjetima naziva zlonamjernima.

"To je napad na struku, napad na bolnicu, napad da se donese nepovjerenje prema ustanovi", oštro govori ravnatelj. 

"Radimo s ljubavlju i s pažnjom jer ta djeca ovise o nama 24 sata na dan", objašnjava glavna medicinska sestra intenzivne jedinice Suzana Đurin. 

Svi su potreseni optužbama

Medicinska sestra koju smo zatekli na intenzivnoj kaže nam - svi su potreseni.

"Dok vi dođete redom do svakog djeteta, normalno, dijete se ima pravo unerediti i stolicom i povraćanim sadržajem, ali to nije da je ono ostavljeno tako u stalnim uvjetima", objašnjava sestra Đurin uvjete. 

Brinu se o 107 najteže bolesne djece iz cijele Hrvatske.

Pomažu im i volonteri iz Italije.

"Ja i moji volonteri vidimo da se ove medicinske sestre i sve osoblje brinu o djeci kao da su njihova. Posljednjih godina ravnatelj je renovirao prostorije. I djeca imaju kvalitetu života na razini, na najbolji mogući način o njima se brinu, oprana su, nahranjena", opisuje Don Ermanno d'Onofrio, voditelj volonterske udruge. 

Tvrdi nam to i Ljubica, čija je kći štićenica bolnice.

"Moja Martina ovdje je 13 godina, ja sam zadovoljna, prezadovoljna. Uostalom to se vidi i na njoj kako joj je, sve pohvale, stvarno ne mogu reći ništa loše. Ja dođem svaki dan, zbilja bih vidjela da ne štima, svaki dan sam tu", govori majka Ljubica. 

Osveta na djelu?

Sumnjaju da su fotografije djelo bivšeg djelatnika. Pozivaju inspekciju ministarstva zdravstva da sve provjeri. Ministar hvali.

"Komentirati neku fotografiju kod bolesnika, uvijek kod svakog bolesnika možete naći u određenoj fazi trenutka nekakve stvari koje se mogu fotografirati, ali tamo je uistinu i medicinski dio i skrb, njega, na vrlo, vrlo zavidnoj razini", rekao je ministar zravstva Milan Kujundžić. 

Da su upoznati sa slučajem, kažu nam u policiji, sve provjeravaju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr