U epidemiji se mora organizirati i nastava u školama. Polazna ideja je da sva djeca krenu u školu i da se proboj virusa rješava tamo gdje se dogodi. O svemu tome je u Dnevniku Nove TV govorila i članica radne skupine, Suzana Hitrec.

Galerija


Kako doznaje Dnevnik Nove TV, plan je da učenici od prvog do četvrtog razreda idu u školu i da se za njih osigura normalno odvijanje nastave koliko god je to moguće.

Vezani članci Krunoslav Capak u Dnevniku Nove TV - 2 Capak za Dnevnik Nove TV: "Nećemo smanjivati vrijeme izolacije, ali ćemo produžiti rok trajanja imuniteta nakon COVID-19" Cjepivo, ilustracija Građani SAD-a dobit će cjepivo već u prosincu? "Ako cijepimo 70 posto ljudi, kolektivni imunitet imamo do svibnja"

Što se tiče viših razreda i srednje škole koji slušaju različite predmete u jednom danu, plan je da oni više ne hodaju iz razreda u razred, već da nastavnici dolaze k njima, osim u slučajevima gdje moraju promijeniti kabinet, poput praktične nastave iz kemije.

Rad u više smjena

Nastava će se organizirati u blok satovima ili tri sata jednog predmeta zaredom gdje je to moguće. Primjerice, dva sata biologije ili tri sata engleskoga jezika zaredom u jednom danu. Organizacija bi bila prepuštena svakoj školi s obzirom na uvjete koje imaju.

Što se tiče razmaka među učenicima, a obzirom na činjenicu da škole rade u različitim uvjetima - u jednoj, dvije ili čak tri smjene, prijedlozi su da škole u jednoj smjeni podijele razredna odjeljenja. Drugim riječima, da dio razrednih odjeljenja ide ujutro, dio poslijepodne.

Dio kod kuće, dio u školi

Razgovaralo se i o tome da se razredi podijele na način da, recimo 5.A i B na nastavu idu ujutro, a 5.C i D je prate od doma i onda se zamijene nakon tjedan ili dva.

Kao mogućnost se spominjalo i da se podijeli jedan razred na način da jedan dio učenika prati nastavu u školi, a drugi dio od kuće, pa se nakon tjedan dva zamijene.

''Neće biti univerzalnog rješenja''

Članica radne skupine Ministarstva obrazovanja Suzana Hitrec kaže da ''očito neće biti univerzalnog rješenja''. Dodala je da se još razgovara o prijevozu djece u škole. ''Vidjet će se hoće li biti povećan obujam i hoće li trebati još autobusa'', rekla je.

Kada je riječ o količni gradiva, Hitrec smatra da se ona svakako treba smanjiti i dodaje da bi trebalo i ponovno proći ono što prošle školske godine nije dobro obrađeno.

''Velik je izazove ove godine svih škola u više smjena. Kako ćemo organizirati ako sat bude trajao 45 minuta? Nećemo imati vremena za čišćenje. Nadam se da će se u svim školama organizirati da imaju kraće satove'', kaže Hitrec.

Nisu svi učenici u jednakom položaju

Suzana Hitrec objašnjava da učitelji obavljaju dvostruku pripremu za nastavu onda kada je dio učenika bio u školi, a dio kod kuće. ''Ne smijemo zaboraiti ni da nisu svi učenici u online nastavi prošle godine bili u istom položaju jer nisu imali svi jednake tehničke mogućnosti'', kaže.

''Za fakultete se spominje nastavak online nastave, a dolazak na fakultete samo na praktični dio nastave'', rekla je.

Istaknula je da niti jedna škola nema dovoljan broj nenastavnog osoblja koji bi se brinuo o čistoći objekta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr