Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dokaz da nitko ne mora biti ubijen

Kako 25 godina živim bez mesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među mnoštvom dana koji se obilježavaju u godini, evo, našao se i jedan koji je posvećen nejedenju mesa. U to ime, ukoliko vas zanima, evo kratkog osvrta na život osobe koja već 25 godina ne jede ni meso ni ribu. Ovo je ispovijest jedne vegetarijanke.

Bilo mi je samo 14 godina kad sam odlučila prestati jesti meso. Razlog zbog kojeg sam to učinila ni sad točno ne znam, ali slažem se da je, iako u veoma ranoj dobi, to definitivno bila odlična odluka. Naišla sam na negodovanja unutar obitelji, zadirkivanja i 'podvaljivanja' fileka umjesto gljiva, ali lako sam 'raskrinkala' te prozirne pokušaje i nastavila dalje.

Pročitajte i ovo Kiša pada, cijene rastu - 2 Udarac po džepu Preskupo voće šokira kupce, loše vrijeme nije jedini razlog: "Sve kulture su pogođene" Znači li niži PDV niže cijene hrane? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Na potezu su trgovci Domaći poljoprivredni proizvođači najavljuju jeftiniju domaću hranu ako Vlada snizi PDV na njihove proizvode

Zbog nestašice hrane ljudi će morati postati vegetarijanci!?

I kako vrijeme brzo prolazi, ni sad ne mogu vjerovati da je projurilo čak 25 godina. A u tom periodu svašta se izdogađalo. A moje nejedenje mesa pobijedilo je 'mitove' kojima su se strašili vegetarijanci. Ovo su neki od njih.

1. Ne može se živjeti bez mesa i ribe

Evo, ja još uvijek živim.

2. Vegetarijanci imaju problema sa slabokrvnošću jer ne jedu crveno meso koje je puno željeza


Bila sam slabokrvna sve dok nisam prestala jesti meso i ribu. A kasnije u trudnoći, kad je poželjno u organizam unositi dodatne količine željeza jer je riječ o posebno osjetljivom stanju u kojem dijete crpi majčino željezo, liječnici su se čudili visokoj razini hemoglobina u mojoj krvi. Razlog: puno voća i povrća.

3. Proteini, proteini, proteini... oni su jako važni

Da, važni su, ali ne u tim količinama u kojima se tvrdi da su važni. A među vegetarijancima, i to posebno veganima, poznate su namirnice biljnog porijekla koje su također izvor bjelančevina. Doduše, biljnih, ali eto, funkcioniramo i živi smo, fit i puni energije od njih.

4. Riba se mora jesti zbog Omega 3 kiselina

A orasi, chia sjemenke, laneno ulje i ostale namirnice koje su prepune Omega 3? Ali, razumijem. Potaknuti naslijeđenom praksom roditelja, baka i djedova, lakše se osloniti na ribu nego komplicirati si život i naučiti nešto novo. Ipak, u ovim namirnicama se ne može pronaći živa, a koja je u posljednje vrijeme postala gotovo sastavni dio ribljeg organizma. Da ne govorim o parazitima koji se nalaze na ribama na pojedinim tržnicama i o kojima mediji redovito izvještavaju.

5. Vegetarijanci gnjave sve oko sebe sa svojom prehranom

To vjerojatno ovisi od osobe do osobe. Ja ne gnjavim nikoga, osim možda vas koji u ovom trenutku čitate ovaj članak i 'gunđate' protiv njega. No, niste ga prisiljeni čitati. (Možda ga ipak čitate jer u vama živi pritajeni vegetarijanac.) Živim sa suprugom i dvoje djece i svi oni jedu meso i ribu, ali i ono što im se sviđa iz moje prehrane.

Ovih 5 mitova samo je dio onoga što bi se moglo reći na temu vegetarijanstva. No, ono što je najvažnije i što je moj motiv u cijeloj ovoj priči je činjenica kako se za moju prehranu ne mora proliti ničija krv.

Ne volim nasilje - ni verbalno ni fizičko, i da, Bambi je dio i mojeg djetinjstva i nikad mi nije bilo drago što su mu lovci ubili mamu.

Možda to nekome zvuči smiješno, ali ja sam sretna što zbog mojeg postojanja na ovom svijetu nitko ne mora umrijeti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene