Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bizaran potez vlasti

"Kad dođu teški dani... Kad zamirišu PVC jorgovani": Dok svi sade stabla, u ovom su gradu niknule - željezne instalacije

Aktualno Galerija Željezne skulpture umjesto drveća, ilustracija - 8 Željezne skulpture umjesto drveća, ilustracija - 8 Foto: DNEVNIK.hr Željezne skulpture umjesto drveća, ilustracija - 7 Željezne skulpture umjesto drveća, ilustracija - 7 Foto: DNEVNIK.hr Željezne skulpture umjesto drveća, ilustracija - 6 Željezne skulpture umjesto drveća, ilustracija - 6 Foto: DNEVNIK.hr Željezne skulpture umjesto drveća, ilustracija - 5 Željezne skulpture umjesto drveća, ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr +3 Željezne skulpture umjesto drveća, ilustracija - 4 Galerija 1/8 >>
Bizaran potez vinkovačkih gradskih vlasti - na ulicama sade željezne instalacije, izazvali su i ruganje. Dok svi sade stabla, u Vinkovcima umjesto drveća grad krase željezne instalacije. Iako je najstariji europski grad poznat po zelenilu, metalni prizori iznenadili su građane.

Umjesto drveća vinkovačku ulicu krase željezne instalacije.

"Nemam komentara, mislim da tome ovdje nije mjesto. Bolje bi bilo drvo, ali ima isto tako materijala od drveta. S obzirom na to da živimo u Spačvanskoj šumi, može se napraviti i nešto bolje od ovih željeznih konstrukcija. To mi se ne sviđa", kaže Mata za Dnevnik Nove TV.

Mišljenje starijih dijele i mladi.

"Meni bi ljepše bilo da je drveće, ali ako već nije moglo biti, bolje bi bilo kakvo cvijeće nego da je golo, prazno, nikakvo", rekla je Ivana.

Inače, Vinkovci su zeleni grad, samo ove godine dobit će 350 novih stabala. Iz grada ističu zašto je instalacija zamijenila prirodno zelenilo.

"Zemljište koje je odmah u neposrednoj blizini trebalo je postati gradilište, to jest biti privatna investicija i onda zbog toga nismo željeli ovdje saditi drveće jer bi se vjerojatno moralo maknuti zbog ulaza na samo zemljište", objasnio je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Pročitajte i ovo Zagađenje troskom - 2 Sastali se politički oponenti Priča emitirana u "Pozivu" Dnevnika Nove TV podignula prašinu u Šibeniku: "Odobrena je nova analiza neovisnog instituta"

"Pa smo se dosjetili jedne ovako lijepe instalacije, na koju u svibnju stavimo ljetnice i onda one tijekom ljeta uljepšaju ovu ulicu jer kad se rascvjetaju, kad padnu niz stalak, to bude prekrasna priča", dodao je.

Željezne instalacije koje su izradili vinkovački obrtnici postale su popularne i na društvenim mrežama. Jedna grupa sarkastično kaže kako umjetna stabla poput ovih ne treba zalijevati, lišće ne otpada, nema čišćenja, ne ruše se na automobile, uvijek su zelena bez obzira na doba godine… Prema komentarima, građani su razočarani.

"Kad dođu teški dani... kad zamirišu PVC jorgovani", napisao je jedan korisnik društvenih mreža.

Izreka kaže da se o ukusima ne raspravlja, no osim građana razočarana je i struka.

"Izrazito mi smeta kad se nešto stavlja u travnjak i stavlja se kao što je recimo ova instalacija stalka za bilje, a biljke same mogu se posaditi u travnjak", poručuje Alka Turalija s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

Iako je drvo prirodno, ljepše i jeftinije, sadnica npr. lipe stoji oko 7 eura, a traje i duže od 30 godina. Jedan ovakav stalak za cvijeće stoji oko 400 eura, plus svake sezone treba kupiti novo cvijeće, što je dodatni, golemi trošak… Gradonačelnik tvrdi da je lijepo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pozitivan trend U jednom hrvatskom rodilištu pravi baby boom: ''Govorimo o jednom razredu više''

"Danas ne bi bila ta cijena, znamo da se cijene mijenjaju. Niti je skupa priča, ali je vrlo lijepa i efikasna", kaže.

Gradonačelnik kritiku pozdravlja. "Da nema toga, mi ne bismo bili ovako dobri i efikasni. Dobro da nas ljudi upozoravaju na to", rekao je i dodao da će jednog dana tu možda biti i drveće. To bi Vinkovčani i voljeli - da je manje željeza, a još više drveća… I da im gradonačelnik nauči da je pravo drvo - prvo.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene