Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastali se politički oponenti

Priča emitirana u "Pozivu" Dnevnika Nove TV podignula prašinu u Šibeniku: "Odobrena je nova analiza neovisnog instituta"

Aktualno Galerija Sukob zbog troske: Ilustracija Sukob zbog troske: Ilustracija Foto: Vijesti u 17 Zagađenje troskom - 1 Zagađenje troskom - 1 Foto: Vijesti u 17 Zagađenje troskom - 2 Zagađenje troskom - 2 Foto: Vijesti u 17 Zagađenje troskom - 3 Zagađenje troskom - 3 Foto: Vijesti u 17 +0 Zagađenje troskom - 4 Galerija 1/5 >>
Priča emitirana u Pozivu Dnevnika Nove TV u nedjelju podignula je popriličnu prašinu u javnosti, posebice u Šibeniku.

U Šibeniku su za stol čak sjeli i politički oponenti, koji su ujedinjeni u nemogućem - ne osporavaju laboratorijske nalaze koji jasno upućuju na velike količine otrovnih tvari u moru, već raspravljaju kako zbog te činjenice cijena zemljištu u Šibeniku pada.

Podsjetimo, za potrebe našeg priloga ovlašteni laboratorij analizirao je sedimente s dna mora na plaži Banj, ispred nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura, i sa samoga zemljišta.

Stručnjak je u Dnevniku Nove TV utvrdio da je riječ o nedopuštenoj količini PAH-ova koji su štetni za okoliš i zdravlje ljudi, a iz šibenske Gradske uprave kažu da to nije istina.

Pozivaju se na analizu iz 2011. u kojoj su mjereni metali u vodi, ali i najavljuju novu analizu. Poručuju i da se na ovaj način koči razvoj Šibenika jer raširenih ruku čekaju investitore koji bi ondje trebali graditi hotele, zgrade, vrtiće, dvorane i još mnogo toga.

Pročitajte i ovo Crno brdo - 4 Nebriga države Crno brdo i dalje prijeti stanovnicima: "Moj je muž umro, a to još stoji", "Dobili smo dokaz da se radi o kancerogenim stvarima"

"Što se tiče studije Instituta Ruđer Bošković, da, u pravu ste, ona je rađena na teške metale, i još neke stvari, da sad baš ja ne ulazim u stručne termine", kazao je saborski zastupnik Franko Vidović u prilogu reporterke Sanje Jurišić.

"I sad je odobrena nova analiza neovisnog Instituta, koji će raditi, odnosno platiti Europska banka za obnovu i razvoj. Što god to donijelo kao rezultat, bilo na kojoj lokaciji, ako se dokaže da treba daljnja intervencija, mi ćemo to napraviti", navodi gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

Pročitajte i ovo Zagađenje u Kostreni - 4 DOBRO DA NIJE BIO MAZUT Zagađenje obale i plaža u okolici Rijeke: "Još uvijek se osjeća teži miris loživog ulja"

"Netko ciljano želi ugroziti ovaj projekt, odnosno, sniziti cijenu zemljišta, otjerati možda konkurenciju, i dobiti to znatno povoljnje nego što bi trebao dobiti", smatra saborski zastupnik Hrvoje Zekanović.

Umjesto da lokalnim političarima bude u interesu da riješe zagađenje u svom gradu, oni se svađaju s laboratorijskim rezultatima i medijskom kućom koja ih je naručila i objavila, odnosno s Novom TV.

O ovom slučaju više riječi bit će i u Dnevniku Nove TV, večeras od 19 sati.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene