Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jutros počeo štrajk u srednjim školama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaposleni u hrvatskim srednjim školama jutros počinju štrajk u znak prosvjeda zbog niskih plaća, a idućih dana priključit će im se zaposleni u osnovnom i visokom školstvu.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama najavio je da će se jutros u vrijeme prvog nastavnog sata umjesto na predavanju nastavnici okupiti kako bi pročitali sindikalne zahtjeve za ispravljanjem nepravdi prema zaposlenima u obrazovanju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U tijeku pregovori sa sindikatima Ministrica Divjak za povećanje plaća planira osigurati 400 milijuna kuna Slika nije dostupna 'Laže li aga sultana?' Ribić: Sindikati su sporazum potpisali iz straha od fijaska štrajka

Sindikalci prvenstveno traže da Vlada u iduće tri godine nadoknadi zaostajanje njihovih plaća od 21 posto za plaćama u privredi.

Kako je najavljeno, sutra će se štrajku priključiti Sindikat
hrvatskih učitelja, a prekosutra i Sindikat znanosti i visokog
obrazovanja.

Uz tri većinska sindikata iz Vertikale sindikata obrazovanja, štrajku se priključuje pet manjinskih sindikata, tako da se radi o prvom općesindikalnom štrajku u hrvatskom obrazovanju.

Štrajkaši će nositi bedž "Štrajk za Hrvatsku znanja", a o njegovu trajanju odlučit će Središnji štrajkaški odbor koji jedini ima ovlasti donijeti odluku o prekidu štrajka.

Sindikati su pozvali ministra Dragana Primorca da stavi štrajkaški bedž i stane na čelo Štrajkaškog odbora, a roditeljima su poručili da štrajk nije uperen protiv njihove djece, jer slabo plaćeni nastavnici ne mogu dobro odgajati njihovu djecu.

Potporu će im pružiti sindikati zdravstva i socijalne skrbi. Dva
sindikata zdravstva najavila su polusatni prosvjed u zdravstvenim ustanovama u petak, a sindikati socijalne skrbi održat će jednosatni štrajk u četvrtak, tj. sutra.

Naputci iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa o popisivanju sudionika štrajka nezakoniti su, jer ravnatelji nemaju pravo popisivati štrajkaše, upozoravaju sindikalci.

Eventualno neplaćanje vremena provedenog u štrajku neće utjecati na njegove sudionike, tvrde organizatori, jer ako im svake godine uzimaju po 2,5 plaće (12 mjeseci po 21 posto) mogu im uzeti i nekoliko dnevnica.

Za razliku od sindikata obrazovanja, sindikati državnih službi potpisali su jučer s Vladom sporazum kojim se osnovica za plaće u iduće tri godine povećava za šest posto godišnje.

Osim rasta osnovice, koji bi zaposlenima u državnim službama trebao donijeti povećanje plaća od 200 kuna do 450 kuna godišnje, ovisno o koeficijentu, sporazumom je utvrđeno i da će se novi Zakon o plaćama državnih službenika početi primjenjivati od 1. srpnja iduće godine.

Kroz povećanje osnovice i Zakon o plaćama, koji će korigirati
koeficijente i uvesti sustav napredovanja, državnim službenicima bit će vraćeno ono što im je uzela bivša vlast 2001. godine, kada im je smanjila plaće za 20 posto, rekli su čelnici sindikata državnih službi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene