Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik u Divuljama

Josipović: Vatrogasne postrojbe su uspješne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović posjetio je Centar za koordinaciju, vođenje i gašenje požara u Divuljama.

Uspješnost hrvatskih vatrogasnih postrojbi pokazuje činjenica da je požara više, a izgorjelih površina manje, rekao je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović danas u Divuljama, nakon posjeta Zapovjedništvu vojnih Protupožarnih snaga te Vatrogasno-operativnom središtu Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Pročitajte i ovo Prometne nesreće političara - 1 Političari i odgovornost Prometne nesreće dužnosnika nisu rijetkost, neki su napuhali i dosta promila: "Gledajte, nije to baš lijepo, ali i ja sam samo čovjek" Ivo Josipović LAKŠA PROMETNA NESREĆA Ivo Josipović zabio se autom u ogradu kafića u centru Zagreba

>> Josipović: Hvala vam na svemu, vi ste različiti, ali svi neizmjerno volite Hrvatsku!

'Najvažniji pokazatelj uspješnosti naših vatrogasnih postrojbi je činjenica da je porastao broj požara, ali je smanjena površina koja je opožarena, što znači da se požari koji se javljaju, a na što se teško može utjecati, zapravo brzo i efikasno gase', izjavio je Josipović.

On je danas u Divuljama razgovarao sa zapovjednikom Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OSRH general bojnikom Matom Obradovićem, te s Jadranom Perinićem, ravnateljem Državne uprave za zaštitu i spašavanje, čiji Centar za koordinaciju, vođenje i gašenje požara također djeluje u Divuljama.

Za suradnju vatrogasnih tijela i Oružanih snaga RH Josipović je rekao da je izvrsna te da je to njemu kao vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga važno. U dijelu sastanka, koji je bio otvoren za novinare, predsjednik Josipović se posebno zanimao za stanje protupožarne opreme.

Zapovjednik Protupožarnih snaga OSRH general Mate Obradović odgovorio je kako se oprema uglavnom dobro održava te da ima šest kanadera od kojih su dva nešto starija pa ih se češće servisira.

'Bilo bi dobro nabaviti nešto novoga, ali moramo se svi prilagoditi situaciji. Najvažniji su ljudi, koji svojom požrtvovnošću, obučenošću i ambicioznošću žele pomoći u gašenju požara', kazao je Josipović.

General Obradović je predsjednika Josipovića izvijestio kako je od ovogodišnjih 80 milijuna proračunskih kuna namijenjenih protupožarnoj zaštiti već potrošeno oko 78 posto.

Predsjednik Josipović je odgovarajući na pitanje novinara u vezi tog podatka rekao kako je to stvar za Vladu da 'eventualno preraspodijelom pribavi potrebna sredstva'.

'Ne može se bez protupožarne zaštite i siguran sam da će se sredstva, koja su potrebna, naći', dodao je Josipović.

General Obradović je izvijestio predsjednika Josipovića kako u protupožarnoj zašititi 'postoje poteškoće s Talijanima', jer se s njihovih jahti na Jadranu radiovezama upada u naš komunikacijski sustav, što katkad stvara zbrku.

U Centru za koordinaciju, vođenje i gašenje požara u Divuljama postoji komunikacijska oprema koja 'pokriva', kako je rekao, svaki milimetar Jadrana i omogućava da se u svakom trenutku znade gdje se koji kanader nalazi.

General Obradović je izvjestio predsjednika Josipovića da su hrvatski kanaderi ove godine intervenirali i dva puta u inozemstvu na gašenjima požara u Crnoj Gori i BiH.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić ustvrdio je kako su u posljednjih 12 godina, otkako je 2000. godine donesen Zakon o vatrogastvu, svi vatrogasci nezadovoljni. Problem je u podijeljenosti sustava, rekao je, jer postoji Hrvatska vatrogasna zajednica i postoji državno upravno tijelo koje je nadležno za vatrogastvo.

'Moramo urediti vatrogasnu hijerarhiju, subordinacija mora postojati, jer vatrogastvo i vatrogasne operativne snage su prevažno pitanje da bismo ga prepustili samo vatrogasnoj zajednici', kazao je Perinić.

On je također rekao kako je ove godine bilo neuobičajeno puno požara u veljači i ožujku, a smatra da bi i ubuduće moglo biti takvih situacija, jer se poljoprivredne površine sve manje obrađuju, a šume se ne koriste na način kako su korištene ranije što, kazao je, stvara rizike od požara.

Na upit kako komentira ovogodišnju turističku sezonu, predsjednik Josipović je rekao da je je zadovoljan, jer je očito veći broj turista nego prošle godine te se nada da će i prihodi biti veći.

'Najvažniji cilj turizma je produljiti turističku sezonu, a toga neće biti ako se ne otvore novi sadržaji i nove investicije', dodao je.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene