Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novoizabrani predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović priopćenjem je reagirao na uhićenja prosvjednika u Varšavskoj.


Ivo Josipović očekuje da će policija hrvatskoj javnosti i nadležnim državnim tijelima objasniti opravdanost primjene prisile i uhićenje dvadesettroje građana zbog otpora četvorice prosvjednika u Varšavskoj ulici u Zagrebu.

Vezani članci Uhićenja dilera u Osijeku Odvjetnik jednog od uhićenih u Osijeku: "Materijalni dokazi su opskurni. Svaka odluka osim puštanja da se brane sa slobode bila bi protivna zakonu" Vjetropark kod Knina Tvrtka C.E.M.P. odbacila tvrdnje o nezakonitim radnjama: "Hrvatske šume nisu pogodovale, već su nam činile izravnu financijsku štetu"

U današnjem priopćenju u povodu noćašnjih događaja u Varšavskoj ulici i intervencije policije prema prosvjednicima Josipović ističe da 'intervencija koja se dogodila u Varšavskoj ulici dovodi u pitanje načelo razmjernosti opsegom prisile koja je uporabljena prema građanima'. Josipović podsjeća da su pravo na slobodu izražavanja mišljenja i pravo na mirne prosvjede sastavni dio demokracije zajamčene Ustavom Republike Hrvatske te dodaje da, ako prosvjed narušava javni red i mir ili šteti zakonitim interesima trećih, intervencija državnih tijela mora biti razmjerna u odnosu na moguću opasnost koju izaziva prosvjed.

>> VIDEO Snimka uhićenja u Varšavskoj: 'Pomno planirana akcija'

'Prosvjedi građana povodom radova u Varšavskoj ulici i njihovi argumenti čine potrebnim da nadležna tijela Grada Zagreba te nadležna inspekcijska tijela ponovo ispitaju cijeli predmet koji je povod nemilom događaju i da o svojim nalazima detaljno izvijeste javnost', stoji u priopćenju novoizabranoga predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. (Hina)