Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Noćna akcija u Varšavskoj

VIDEO Snimka uhićenja: 'Pomno planirana akcija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je sinoć uhitila 23 prosvjednika u Varšavskoj.

Na slobodu je do sada pušteno šest prosvjednika, a na internetu se pojavila i snimka uhićenja prosvjednika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nema ozlijeđenih Drama u centru: Gorio stan u Primorskoj ulici u Zagrebu Slika nije dostupna MOTIV NEPOZNAT Pucnjava na Jarunu: Izrešetao balkonska vrata obitelji dok su bili u stanu, policija ga traži

'Nakon jučerašnjeg veličanstvenog prosvjeda u Varšavskoj ulici koji je bio praznik demokracije, uslijedila je potpuno neprimjerena policijska akcija', izjavio je glumac Vili Matula. Matula je za Dnevnik.hr policijsko priopćenje, u kojem se objašnjava kako se noćas nije radilo o akciji, već asistenciji komunalnim redarima, nazvao smiješnim. 'Policijska intervencija protiv mirnih prosvjednika koja se odvijala duboko u noći potpuno je neprimjerena. Poslali su 100 specijalaca, 15 vozila, nije mi jasno da su baš morali slomiti konja', rekao je Vili Matula.

>> 'Ne dopustite da Varšavska postane Trojanski konj'

'Ja sam došao noćas u 2.30 u Varšavsku, i sve je već bilo gotovo, policija ih je uhitila. Jučerašnja akcija je u potpunosti neprimjerna, nepotrebna i u suprotnosti s demokratskim skupom. Radi se o promašenoj političkoj odluci koja na stranu stavlja investitora i korumpiranu gradsku vlast', dodao je Matula.

Intervenirali noću da ne ometaju građane

Aleksandra Ljuba za Dnevnik.hr je rekla kako je šest aktivista pušteno na slobodu. 'Utvrđeno je da nisu skrivili nikakav prekršaj. Ostali su još uvijek na kriminalističkoj obradi', rekla je Aleksanda Ljuba. Zagrebačka policija je poslijepodne održala i izvanrednu konferenciju za novinare. Rekli su kako je akcija pomno planirana te tvrde da su izabrali noć kako ne bi ometali ostale građane. 'Zato jer smo prosudili na temelju sigurnosne prosudbe da ćemo tako biti najefikasniji', rekao je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. Uhićenike su vezali plastičnim lisicama. 'Meni je potpuno nevjerojatno da se šalje interventna policija na mirne prosvjednike. Ja to ne razumijem, odbijam sa gnušanjem. Oni su to očito isplanirali nakon prosvjeda učiniti jer su mislili da nikoga neće biti u kontejneru', rekla nam je glumica Urša Raukar, koja je također privedena na policiju. Policija je također emitirala svoje snimke postupanja u Varšavskoj.

>> Josipović: Očekujem da policija objasni prisilu i uhićenja

'Noćašnja akcija neprimjerena za komunalni prekršaj'

Teodor Celakoski, predsjednik udruge 'Pravo na grad' koja je zajedno sa Zelenom akcijom organizirala prosvjede i postavljanje kontejnera u Varšavskoj ulici, izjavio je kako je noćašnja policijska intervencija uklanjanja kontejnera i uhićenja 23 prosvjednika neprimjeren za jedan komunalni prekršaj. Ovakva intervencija policije na jedan komunalni prekršaj je apsolutno jedna politička svinjarija i zato od Gradske skupštine tražimo da o tome raspravlja na današnjoj sjednici, izjavio je Celakovski jutros na konferenciji za novinare prije sjednice zagrebačke Gradske skupštine.

Rekao je kako je policijska intervencija u Varšavskoj ulici trajala dva i pol sata, kako je uništen Trojanski konj i uklonjeni kontejneri koje su aktivisti postavili kao info punktove te je privedeno je 23 njihova aktivista. Celakoski je rekao i kako su aktivisti bili vezani cijevima međusobno i za kontejnere, te su vatrogascima pilili te cijevi. 'Smatramo ovu intervenciju potpuno neprimjerenom za jedan komunalni prekršaj. Mi nismo blokirali Varšavsku ulicu, mi smo blokirali mogućnost početka radova', rekao je Celakoski.

Također je ustvrdio kako radovi nisu još uvijek mogući jer nije izdano rješenje Ministarstva zaštite okoliša vezano za žalbe stanara. Najavio je da će prosvjednici ubuduće intenzivirati akcije. Na konferenciji prosvjednika sudjelovali su i glumac Vili Matula, povjesničarka umjetnosti Snješka Knežević, ekonomistica i sociologinja Saša Poljanec Borčić.

Podrške aktivistima Zelene akcije i Prava na grad

Hrvatsko novinarsko društvo (HND), Hrvatski centar P.E.N., Kuća ljudskih prava, te Forum za slobodu odgoja usprotivili su se jutrošnjem privođenju 23 aktivista udruge Zelena akcija i Pravo na grad. Hrvatski centar P.E.N. je u priopćenju ocijenio kako je 'nasilnim postupkom vlasti protiv građanske inicijative' prekinut pokušaj da se u javnosti raščiste svi elementi građevinskog poduhvata.

Kuća ljudskih prava pozvala je nadležne institucije da hitno uspostave dijalog 's onima koji misle drugačije da počnu aktivno slušati i uvažavati mišljenje građana, koji su jasno i nenasilno poslali svoje poruke javnosti'. 'Zahtjevamo da nadležne osobe u gradu Zagrebu i u nadležnim ministarstvima počnu postupati sukladno demokratskim načelima, uz poštivanje zakona', ističe se u priopćenju Kuće ljudskih prava. Forum za slobodu odgoja u priopćenju 'podržava aktivnosti protiv prekomjerne ekonomske eksploatacije prostora', te ističu kako su 'zgroženi činjenicom da je na aktiviste poslana interventna policija'.

Policija je sinoć oko 3 sata privela 23 prosvjednika Zelene akcije i Prava na grad koji su blokirali Varšavsku ulicu.  Aleksandra Ljuba, glasnogovornica PUZ-a,  kazala je da je policija postupila na traženje Komunalnog redarstva te da nije riječ o policijskoj akciji nego o 'pružanju asistencije'.  Dodala je kako policija kod poduzimanja svake akcije ili nekog postupka sama radi sigurnosnu prosudbu te utvrđuje najbolje načine i vrijeme postupanja. U ovom slučaju prosudba je bila da je najbolje postupiti danas rano ujutro.

>> Policija uhitila 23 aktivista: 'Asistirali smo komunalcima'

Po dolasku policajaca u Varšavsku prosvjednici su se oglušili na zapovjed da se maknu s prostora i s kontejnera, a neki su pritom i narušavali javni red i mir. Policija je 23 prosvjednika uporabom tjelesne snage privela u postaju na prekršajnu obradu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene