Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Spremni smo'

Josipović na susretu Biznis plus: Spremni smo za regionalnu suradnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inače, dvodnevni forum Biznis plus okupio je poduzetnike i predstavnike poslovnih medija iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije

Hrvatska je spremna za regionalnu suradnju, za zajedničko osvajanje trećih tržišta, poslovna suradnja je korisna, poželjna i treba je poticati, kazao je predsjednik Republike Ivo Josipović sudjelujući danas na regionalnom poslovnom susretu Biznis plus.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potpisana deklaracija 'Skrivanje tijela nestalih osoba nov je, užasan zločin' Slika nije dostupna Službeni posjet Josipović: U BiH valja jačati povjerenje, suradnja je zajednički interes

Taj dvodnevni forum okupio je poduzetnike i predstavnike poslovnih medija iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije, a raspravljalo se o mogućnostima suradnje, sredstvima koja su potrebna za razvoj biznisa i kadrova i drugim temama.

Iskorak na treća tržišta za naše zemlje znači mogućnost uspjeha. Kompatibilne ekonomija zemalja regije mogućnost je koju nismo još dovoljno iskoristili, možda i okovani određenim političkim predrasudama koje postoje u dijelovima naših društava, rekao je Josipović.

Predsjednik smatra da je potrebno poticati i jačati međusobnu suradnju, a podsjetio je i na dobre primjere kada su tvrtke iz regije zajednički djelovale. Končar, Energoinvest, poslovni poduhvati u građevinarstvu i poljoprivredi neki su od tih primjera, napomenuo je.

Josipović: 'Matematika je jedno, a život nešto drugo'

Naše zemlje, ali i Europa u cjelini, vrlo teško nalazi odgovor na gospodarske probleme koji su ozbiljni i koji prijete da se generiraju i u društvene probleme, kazao je Josipović.

Zato je vrijeme, istaknuo je, da jedni drugima pružimo ruku i učinimo sve što je potrebno, na korist svih, i vaših tvrtki i naših država, kako bi ostvarili gospodarski uspjeh.

'Inovativnost dovodi do uspjeha'

Predsjednik Josipović je naglasio i kako inovativnost, vizionarstvo, sposobnost da se prilagodimo novim okolnostima i tehnologijama dovodi do uspjeha.

Danas usred ozbiljne krize, što se može reći za sve zemlje u regiji, ono što može obeshrabriti je da ni najveći ekonomski umovi nisu uspjeli naći recept kako izaći iz krize, kazao je Josipović ističući da su poduzetnici ti koji se svaki dan susreću s problemima i odgovor koji oni mogu dati, zajedno sa vladama koje kreiraju opće uvjete poslovanja, je jedini mogući odgovor.

Siguran sam da je dio tog odgovora suradnja, zajednički nastup na trećim tržištima, mudrost da iskustvo, koje su sada nove države stjecale u bivšoj zajedničkoj državi, zajedno sada iskoriste, kazao je.

'Odlučili smo se za EU i znali da to može izazvat  probleme'

Upitan kako komentira to što zemlje CEFTA-e ne uvažavaju prijedlog EU da se Hrvatskoj omogući i dalje trgovanje po uvjetima kakvi su bili prije njenog ulaska u EU s obzirom da je to za dijelove hrvatskog gospodarstva šok, Josipović je rekao da se o nekim aspektima još pregovara, negdje su se našla rješenja i očekuje da će u daljnim dogovorima biti povoljnijih aranžmana nego su sada.

Mi smo se odlučili za EU i znali smo da to može izazvat određene probleme sa zemljama CEFTA-e i potrebno je učiniti dodatni napor da se u obostranom interesu nađu najbolji aranžmani, kazao je predsjednik Josipović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene