Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Najviše u politici'

Josipović: Korupcija je jedan od najozbiljnijih hrvatskih problema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović ustvrdio kako je korupcija jedan od najozbiljnijih problema s kojima se Hrvatska inače susreće, ali i na putu u Europsku uniju.

Ujedno, kako je rekao u Grožnjanu u sklopu trodnevnog tečaja ovogodišnje Motovunske ljetne škole unaprjeđenja zdravlja, posvećen temi korupcije u zdravstvu, rješavanje korupcije, odnosno njena kontrola je i dio uvjeta koje Hrvatska ima vezano uz 23. poglavlje.

Pročitajte i ovo Peruanska predsjednica Dina Boluarte Drama u Peruu Šest ministara podnijelo ostavku, razotkrili ih Rolexi: Predsjednica je pod istragom, sumnja se na korupciju Saudijska Arabija Ministarstvo obrane Europska država nastavila je plaćati milijune na saudijski račun usred najvećeg korupcijskog skandala u povijesti

‘Ono što je dobro jest činjenica da je ovaj problem osviješten jer ljudi zaista žele da se Hrvatska riješi korupcije’, kazao je Josipović u jednosatnom predavanju na skupu pod nazivom ‘Mediji i zdravlje: korupcija, istina i percepcija’.

>> 'Borite se protiv korupcije i držite financijske discipline'

Dodao je kako, ne samo akcijski plan koji je usvojen te program borbe protiv korupcije koji je sačinjen na državnoj razini, već i ovakve liječničke inicijative, znače puno u formiranju svijesti kod građana protiv korupcije.

'Politika najviše participira u korupciji'

Po njegovim riječima po strukturi indeks korupcije koji redovito provodi Transparency international pokazuje kako slika korupcije u Hrvatskoj je gotovo slična ili ista onoj kakve je u drugim zemljama a po pravilu je politika isturena kao ona koja najviše participira u korupciji, zatim zdravstvo i obrazovanje.

Za razliku od nekih drugih oblika kriminala koji se događaju pred ljudima, korupcija se najčešće događa u četiri oka Ivo Josipović ‘Ono što je anomalija kod nas je pravosuđe koje kotira vrlo visoko, a trebao bi biti jamac povjerenja i sigurnosti. Međutim, osobno vjerujem u jačanje povjerenja u pravosuđe jer smatram da postoji dovoljno snage za afirmacijom dobrih kadrova i prakse’, naglasio je predsjednik Josipović dodavši kako je i to pokazatelj kako Hrvatska ipak kreće kvalitetnim putem.

Naime, smatra on, uvedeno je puno dobrih mjera od tzv. uskočke vertikale do promjena u kaznenom zakonodavstvu, a osim što je donesen i novi zakon o kaznenom postupku, počele su se na drugi način primjenjivati i neke postojeće odredbe. Po riječima predsjednika Josipovića od iznimne je važnosti da se razvije praksa sprječavanja sukoba interesa jer su radi o cijelom setu mjera koje bi trebale služiti represiji ali i prevenciji korupcije.

'Važno je povjerenje građana u institucije'

‘Otkrivanje korupcije traži specifičan pristup. Naime, za razliku od nekih drugih oblika kriminala koji se događaju pred ljudima, korupcija se najčešće događa u četiri oka i zato je nije lako dokazati te iz tog razloga postoje tzv. posebne mjere u sklopu kojih treba razvijati dobru praksu koja će efikasno biti u službi suzbijanja korupcije ali koja neće neosnovano narušavati privatnost i ljudska prava’, zaključio je Josipović.

U tom pogledu, smatra on, od iznimne je važnosti i povjerenje građana u državne institucije i pravomoćne osuđujuće presude, što je, kako je rekao, ‘jedini lijek u borbi protiv korupcije’.‘Nema Europske unije bez prave borbe protiv korupcije’, poručio je Josipović. Prije svog predavanja predsjednik Josipović sastao se s načelnikom općine Grožnjan Rinom Dunišem te vijećnicima općinskog vijeća Grožnjana. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene