Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Napori dviju vlada da se riješe međusobna otvorena pitanja i skorašnji ulazak Hrvatske u EU otvaraju novo poglavlje u odnosima Hrvatske i Slovenije, jedinstvena je ocjena koju su na konferenciji za novinare nakon svojih uvodnih razgovora na Brdu kod Kranja dali predsjednik Ivo Josipović i slovenski predsjednik Danilo Tuerk.


'Sretni smo i zadovoljni što Slovenija podržava ulazak Hrvatske u EU, što su se otvorena pitanja počela rješavati pa i ona koja su sporna', rekao je Ivo Josipović dodajući da zajedno sa slovenskim predsjednikom Danilom Tuerkom ocjenjuje kako taj napredak treba zahvaliti dvjema vladama. Josipović je rekao da nije slučajno što je njegov prvi posjet jednoj stranoj zemlji upravo posjet Sloveniji, jer je riječ o dvije prijateljske zemlje i dva prijateljska naroda, te dodao da će Hrvatska i Slovenija imati što reći zajedno i nakon što Hrvatska postane članicom EU.

Vezani članci Pojačan promet prema moru - 3 Udarni turistički vikend: Na ulazak u Sloveniju čeka se satima, gužve i prema moru Testiranje na koronavirus u Šibeniku - 1 Ukidaju besplatno testiranje na COVID: "Zašto bi oni koji su se cijepili plaćali testiranje onima koji se cijepiti ne žele?"

Slovenski predsjednik Tuerk je u vezi s arbitražnim sporazumom rekao da je u njega ugrađeno i načelo pravednosti te da bi to načelo trebalo biti primijenjeno i u rješavanju otvorenih pitanja ostalih država sljednica bivše SFRJ u regiji. Upitan o arbitražnom sporazumu i odnosima država u regiji te činjenici da je kao saborski zastupnik glasovao protiv arbitražnog sporazuma, Josipović je rekao da i njegovo stajalište pokazuje da su u rješavanju sporova potrebni kompromisi, ali je također istaknuo da se sporovi rješavaju na temelju međunarodnog prava i nacionalnih prava. Uz pitanja međusobne suradnje i bilateralnih odnosa, dva su predsjednika razgovarala o regionalnoj sigurnosti i suradnji te o jačanju gospodarskih odnosa.

Josipović je istaknuo kako postoji suglasnost Hrvatske i Slovenije da se odnosi u regiji formiraju 'na europski način', te je dodao da je njegova poruka svim liderima u regiji da se problemi ne mogu prebacivati na buduće generacije političara. Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je da obje zemlje podržavaju gradnju i jačanje povjerenja i suradnje u regiji te dodao da, po njegovoj ocjeni, odnose među državama sljednicama bivše Jugoslavije treba rješavati i na načelu pravednosti.

Josipović: Poruka liderima u regiji je 'sjednimo za stol i razgovarajmo'

Predsjednika Josipovića novinari su pitali i o odnosima Hrvatske i Srbije, vezano uz skorašnju Regionalnu konferenciju koju organiziraju slovenska i hrvatska vlada.

'Sjednimo za stol i razgovarajmo, to je moja poruka liderima u regiji', rekao je Josipović, dodajući da su potrebni pomaci i kompromisi. Na pitanje o mogućnosti da se u Sloveniji sastane sa srbijanskim predsjednikom Tadićem, predsjednik Josipović je rekao kako je istina da su odnosi sa Srbijom u zadnje vrijeme bili u zastoju, ali da je i on samo u medijima pročitao o tom navodnom susretu.

'No, mogu reći da je svaka ideja dobrodošla. Moramo unaprijediti naše odnose, to je zalog naše budućnosti', rekao je Josipović. Slovenski predsjednik Danilo Tuerk ustvrdio je kako je za odnose u regiji i rješavanje otvorenih pitanja od vrlo velikog značenja da te zemlje to čine na vlastitu inicijativu.

Predsjednik Josipović rano popodne će zajedno s predsjednikom Tuerkom pozdraviti sudionike hrvatsko-slovenske poslovne konferencije, a potom s Brda kod Kranja odlazi u Ljubljanu gdje će se tijekom poslijepodneva sastati i s premijerom Borutom Pahorom te predsjednikom parlamenta Pavelom Gantarom. (Hina)