Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednici Republike i Hrvatskog Sabora Ivo Josipović i Josip Leko izrazili su danas nadu da će u središtu kampanje za svibanjske euro izbore biti 'europske', a ne ideološke teme.


'Ja želim, ne kao predsjednik, nego kao građanin RH, kampanju u kojoj će sudionici izbora, naše stranke približiti Hrvatskoj važnost izbora, važnost institucija EU, kakvi su planovi i kakva je vizija našeg članstva u EU', rekao je Josipović novinarima u Saboru, na obilježavanju pete obljetnice ulaska Hrvatske u NATO.

Vezani članci Slika nije dostupna Čestitka: 'Neka se božićno ozračje zajedništva prelije u čitavo društvo' Slika nije dostupna Potporu Josipoviću potpisima dali Leko, Holy, Glavašević i dio umirovljeničkih udruga

Upozorio je da su očekivanja građana od EU velika, ali da će uspjeh prije svega ovisiti o angažmanu Hrvatske. 'EU je jedno vrlo dobro sredstvo za ostvarivanje ciljeva prosperiteta, demokracije, slobode i ljudskih prava, a o nama ovisi kako ćemo tu priliku iskoristiti', rekao je Josipović.

Punom parum do izbora: Dvoje najvećih na istim startnim pozicijama

Pozitivnu kampanju, koja će biračima približi značaj i djelokrug europskih institucija očekuje i predsjednik Sabora.

'To smatram najvažnijim u ovim izborima i oni i jesu na neki način prelomni i u Europskoj uniji i u Hrvatskoj, jer je Europski parlament dobio nove zadaće, novi djelokrug i taj dio bi u svakom slučaju morao više zainteresirati građane Hrvatske i tko će ih predstavljati u EU', rekao je Leko.

Budući da je premijer Zoran Milanović u današnjem govoru ocijenio da Hrvatska ne bi ušla u NATO da se prema pravima manjina ponašala kao danas, novinare je zanimalo hoće li manjinska pitanja, prije svega dvojezičnost, ponovno biti glavna tema kampanje.

'Tolerancija i uvažavanje različitosti, na tome je sagrađena Europska unija i to je legitimna tema, ali mislim da Hrvatska ima važnijih tema', odgovorio je Leko. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook