Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadovoljan posjetom

Josipović: Češka bezrezervno podržava naš ulazak u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posjet Češkoj potvrdio je nastavak sjajnih bilateralnih odnosa, a Hrvatska je dobila i bezrezervnu podršku Praga za ulazak u EU, rekao je u Pragu hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Josipović od utorka boravi u službenom posjetu Češkoj Republici na poziv češkog predsjednika Vaclava Klausa. 'Mislim da je posjet bio vrlo uspješan, a uz nastavak sjajnih odnosa dvije zemlje poseban interes Hrvatske danas je podrška hrvatskom ulasku u EU', rekao je hrvatski predsjednik u završnoj ocjeni svog boravka u Češkoj.

Pročitajte i ovo Policija u Pragu Praška pucnjava Nakon pokolja Češka postrožila zakone o oružju Emmanuel Macron Ima jasan stav Macron žestoko kritizirao zapadne saveznike: "Nemojte biti kukavice, povijest će vas pamtiti"

>> Josipović u dvodnevnom posjetu Češkoj

'Od svih visokih državnih dužnosnika, od samog predsjednika i premijera pa do nižih dužnosnika dobio sam uvjeravanja kako Češka bezrezervno podržava naš ulazak u EU I kako nema nikakvih dilema da je Hrvatskoj mjesto u tom europskom klubu”, kazao je Josipović.

Hrvati kao 'ostali' u Češkoj

Predsjednik Josipović danas se sastao i s češkim premijerom Petrom Nečasom, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, te ulasku Hrvatske u EU i jačanju gospodarske suradnje. Josipović je položio vijenac na Vitkovom nacionalnom memorijalu, a službeni dio posjeta Češkoj završio je razgovorom s predstavnicima hrvatske manjine u Češkoj.

U Republici Češkoj danas živi oko 1.500 Hrvata. Radi se o jednoj od najmanjih hrvatskih zajednica koja je uspjela sačuvati svoje običaje i jezik. Hrvati su se u Češku doselili tijekom 16. stoljeća, a 1898. članovi hrvatske zajednice počinju se okupljati i 1991. registriraju svoju udrugu. Hrvati nisu bili priznati kao nacionalna manjina u tadašnjoj Čehoslovačkoj, a danas se u službenoj češkoj statistici Hrvati vode u rubrici 'ostali'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene